Úraz kolene - natržený přední křížový vaz

Dobrý den, před více jak 4 týdny jsem si při volejbalovém dopadu vyvrátila koleno, bolest byla okamžitá včetně šoku. Jelo se na chirurgickou pohotovost a tam mi byl udělán rentgen a dr. mi nohou různě hýbal, zde už bolest skoro nebyla. Řekl mi, že koleno drží a mám jen natažené vazy. Dostala jsem ortézu a berle s tím, že za týden mám jít na spádovou ortopedii. Týden jsem chodila o berlích s ortézou a mohla jsem v pohodě na nohu došlápnout bez bolesti, ale berle jsem používala, protože mi to bylo doporučeno. Za týden na ortopedii mi dr. z kolene punkcí vytáhl 35 ml čisté krve a řekl, že mám natržený křížový vaz a že na nohu nemám týden šlapat, aby to nekrvácelo. Další kontrola byla až teď po 4 týdnech od úrazu. Já nosila poctivě ortézu a týden jsem na nohu nešlapala a poté trošku došlapovala s pomocí berlí. Na poslední kontrole mi dr. řekl, že ortézu již doma nosit nemám a koleno mám procvičovat. Napsal mi i rehabilitace, které mne teprve čekají. Koleno je trošku opuchlé, ale dle dr. je tam troška, tak to ani nebyla potřeba punkce. Za dva týdny mám prý už chodit bez berlí. Má otázka zní, zda skutečně mohl dr. takto poznat, že jde o natržení předního zkříženého vazu a jak pozná, že není přetržen úplně, nebo zda je vůbec natržen. A co bude dál je mi 32 a byla jsem aktivní sportovec, pan dr. vůbec nemluvil o operaci. Je možno, že opravdu operace nebude nutná a budu moci nadále sportovat? Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Pokud je krev v kolenním kloubu vždy se jedná o poranění některé ze struktur kolena, které krvácejí a opravdu velmi často poranění zkříženého vazu. Pravděpodobnost jen částečného narušení celistvosti zkříženého vazu lékař po vyšetření hodnotí některými vyšetřovacími manévry, především skutečností, že není porušena stabilita kolena. Zcela jistě se ihned po poranění nedá říci, že se jedná jen o narušení vazu a ne jeho přerušení. Další průběh skutečnost více objektivizuje. Pokud by byl vaz přerušen stav se řeší v dalším průběhu, jeho okamžitá reparace , artroskopickým ošetřením vazu případně plastikou vazu je ihned po úrazu naprosto vyjímečná. Stav by se měl řešit úpravou během týdnů až několika měsíců. Jistěji podle průběhu o stavu měkkých struktur kolena poskytne vyšetření magnetickou rezonancí kolena, která by se měla podle dalšího průběhu, zvážit. Podle výsledku potom další postup.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: