Úraz kotníku - hybnost omezená

Dobrý den vážený pane doktore, chtěl bych se na vás obrátit s tímto dotazem. Dne 20.2.13 jsem při cestě do práce špatně došlápnul a spadl jsem a přisedl si kotník levé nohy. Po prvotním ošetření v nemocnici Šumperk mě bylo řečeno, že to zlomené nemám, byla mě dána ortéza - tuto ortézu jsem po 10dnech začal sundávat na noc (bolela mě v tom noha). Dne 6.3.13 (14dnů od úrazu) jsem byl na kontrole, kde se pan doktor jen podíval na nohu jak to vypadá (jeho slova byla, že to je v pořádku), když jsem mu řekl, že na nohu nemohu došlápnout a že mě bolí noha v místě, kde se ohýbá (mezi kotníky jak přechází nárt na holeň) tak mě s nohou zkusil zahýbat, ale při pohybu mě v tomto místě noha bolí, doporučení bylo i nadále nosit ortézu a na nohu nedošlapovat? Chci se vás zeptat zda postup lékaře byl správný (nerad bych byl překvapen, kdyby se při další kontrole dne 20.3.13 - po 28dnech od úrazu rozhodli mě dát nohu do sádry, to už by podle mě bylo asi dosti pozdě?). Mohu jít ke svému doktorovi a požádat o zaslání na vyšetření k jinému odborníkovi nebo do jiné nemocnice, když jsem v pracovní neschopnosti a stále mě léčí nemocnice Šumperk? Vím, že můj stav nelze posoudit reálně, nemám k dispozici prvotní rentgenový snímek, ale alespoň vám zasílám ofocenou lékařskou zprávu ze dne 20.3.13 - den kdy se stal úraz a lékařskou zprávu z kontroly dne 6.3.13. Děkuji vám za případné odepsání a případnou radu jak mám dále postupovat, tak abych se co nejdříve uzdravil a byl schopen jít do práce (pracuji u energetiky převážně ve výškách a nohu potřebuji mít zcela v pořádku, protože při práci ve výškách mě nohy slouží jako opěrné body). S pozdravem Petr

Odpověď odborníka:

Podvrtnutí hlezna je bolestivé poranění i když se o zlomeninu nejedná . Imobilisace při poranění vazů je až 6 týdnů s následnou rehabilitací. V poslední době opravdu se velmi často přikládá na tyto úrazy ortéza, sám dávám přednost sádrovému obvazu. Pokud potíže máte a pokud máte pochybnosti byla by na místě kontrola, nárok na vyšetření na jiném pracovišti existuje, tak zv. druhý pohled. Přitom by bylo na místě zhotovit kontrolní snímek hlezna a bérce a vyloučit zlomeninu, která mohla být na původním snímku skryta I nyní, pokud by nález nebyl odpvídající původní diagnoze a stavu , by nebylo chybou sádru přiložit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sportovní činnosti doporučované u astmatiků
Články: Sportovní činnosti doporučované u astmatiků
Stanovení diagnózy astmatu...
Nemoci nehtů (2. díl)
Články: Nemoci nehtů (2. díl)
Onychomykóza je mykotické...
Bechtěrevova nemoc může negativně ovlivnit i sexuální život
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mykóza penisu: Pohlavní nemoc to není, ale přehlížet ji se nevyplácí!
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
Trápí vás potíže s močením? Příčinou může být rakovina prostaty!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Karcinomy štítné žlázy
Články: Karcinomy štítné žlázy
Karcinom štítné žlázy je...
Když střevo nefunguje tak, jak má...
Články: Když střevo nefunguje tak, jak má...
Crohnova nemoc patří spolu...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x