Úraz krční páteře

Dobrý den, před půl rokem jsem spadla z půdy, asi jsem byla chvíli v bezvědomí, každopádně si vůbec nepamatuji jak k pádu došlo, ale ani na cestu do nemocnice, ačkoliv jsem prý komunikovala. První měsíce po úrazu jsem trpěla úpornými bolestmi hlavy (i několikadenní) velmi špatně jsem polykala a silně mi hučelo v uších. Asi nejhorší byly ty bolesti hlavy (pocit, že se mi hlava rozletí na tisíc kousků), závratě až na zvracení. Během dvou měsíců jsem zhubla 14 kg, protože jsem nemohla prakticky jíst (z 61 kg na 47 kg při výšce 168cm, nyní mám cca 49 - 50 kg, ale stále potíže s polykáním a zvracením při bolestech hlavy). Nyní je to již půl roku od úrazu. Prodělala jsem rehabilitace, které mi částečně pomohly. Chodím na neurologii a rehabilitace pokračují, jenže mi připadá, že teď už se nic nezlepšuje. Stále trpím závratěmi a bolestmi hlavy (i když už ne tak šílenými), bolesti hlavy se objevují tak jednou dvakrát v týdnu. Závratě jsou opravdu nepříjemné, bojím se jít někam sama, od úrazu mi také silně hučí v uších a stává se mi, že začnu větu a v půli zapomenu, co jsem vlastně chtěla říct (to je asi nejhorší, cítím se pak velmi velmi hloupě, tak často raději mlčím, bojím se, že bych se zase ztrapnila, i když ostatní dělají, že si toho nevšimli). Po úrazu jsem na tom byla psychicky velmi špatně, všechno mě rozbrečelo, měla jsem přehnané hysterické reakce (na neurologii mi předepsali antidepresiva, která beru dosud). A navíc mám problémy se zrakem - vidím rozostřeně, což mě také činí venku velmi nejistou a navíc díky tomu nemohu číst (oči mám údajně v pořádku a je to od krční páteře). Lékaři mě uklidňují, že rehabilitace by to měla vyřešit, ale připadá mi to už dlouho a potíže neodeznívají. Lékařská zpráva z neurologie:polymorfní potíže (tinnitus, poruchy polykání - od úrazu hlavy s distorzí Cp, vertiginozity, CC syndrom, etiol. po distorzi Cp s nasedajícími akcentcí, záv. trauma C páteře a mozku vyloučeno akutním CT Jak dlouho mohou tyto potíže ještě přetrvávat a opravdu na to pomohou rehabilitace? Mám vystudovanou vysokou školu, v době úrazu jsem studovala druhou/ práva a pracovala jako vrcholový manažer...teď kolikrát nejsem schopna dokončit načatou větu, všechno mě hned unaví a rozbrečí...budu schopná se vrátit normálně do práce?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postkomoční/postkontuzní syndrom, popř. stavy po distorzi krční páteře, jsou příznaky poškození mozku, páteře, rekonvalescence je dlouhá a dosahuje i 1 a 1,5 roku.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: