Úraz ľavého kolena

Dobrý deň, pred 6 týždňami sa mi stal úraz ľavého kolena - podvrtnutie - nohu som nemohla vystrieť, ani zohnúť. Obvodná lekárka ma poslala na chirurgickú ambulanciu, kde mi dali nohu do dlahy na dva týždne. Po dvoch týždňoch mi lekár dlahu odstránil a napriek tomu, že stav sa nezlepšil ma poslal domov s bandážou, vraj je to v poriadku. Následne na to som vyhľadala súkromného ortopéda, ktorý mi vytiahol 40 ml výpotku a vyjadril podozrenie na natiahnutý vnútorný väz a poškodenie menisku a poslal ma na MRI. Výsledok MRI znie: V oblasti mediálnej časti kolenného kompartmentu - mediálneho femorálneho kondylu aj mediálnej časti tibiálneho plato sledujeme miernu redukciu chrupavčitej časti s drobnými nerovnosťami s drobnými nerovnosťami, bez známok voľnej kĺbnej štruktúry - chondromalácia grad. I. II. Laterálny kompartment vykazuje len menej výrazné degeneratívne zmeny. Mediálny meniskus v oblasti zadného rohu nehomogénnej intenzity signálu - pp. posttraumatický edém bez evidentnej trhliny. Laterálny meniskus s primeranou intenzitou signálu. Meniskofemorálne a meniskotibiálne ligamentum zachované. Parciálna lézie LCM so zhrubnutím a vyšším signálom v celom rozsahu. Predný a zadný skrížený väz normálneho priebehu. Na axiálne vedených sekvenciách naznačená lateralizácia patelly, bez redukcie chrupavčitej časti femoropatellárneho skĺbenia. Retinaculum patellae intaktné. Zmnožený kolenný výpotok. Ligamentum patellae, Hoffovo teleso bez patologických zmien. Knotúzne zmeny skeletu (bone bruise) v oblasti mediálneho kondylu tibie a lat. kondylu femuru. Chcela by som sa opýtať ako ďalej postupovať, lebo podľa MRI tam veľký problém nie je, ale nohu stále nemôžem vystrieť, stále aj bolí. Ortopéd sa vyjadril, že do úplného vystretia mi chýba ešte 15°. Zohnúť môžem max. na 100°. Ortopédovi sa nezdá ani voda, ani to, že po šiestich týždňoch ešte stále nie je vrátená hybnosť. Navrhol, aby som si skúsila vybaviť čo najskorší termín rehabilitácie, lebo vraj oni by mohli zistiť, citujem: "či je blokácia spôsobená niečím, čo v kolene nemá byť, alebo je to obranný mechanizmus kolena..." Samozrejme to môže trvať aj niekoľko týždňov, kým sa mi podarí na rehabilitáciu dostať. Prosím vás o váš názor na celý problém. Doteraz ma to stálo už 300€ a ešte stále vlastne neviem finálnu diagnózu, ani riešenie. Zároveň sa chcem opýtať, či prípadne neviete o nejakom špecializovanom súkromnom ortopedickom pracovisku, kde by mi vedeli pomôcť, či už na Slovensku, prípadne v Čechách. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom

Odpověď odborníka:

O úraz se jednalo, ale odezva je zřejmě na kloubní výstelce větší, což by mohlo odpovídat existující chondropatii kolena. Plně nedozrálá kloubní chrupavka na trauma reaguje citlivěji, stav se pomaleji upravuje. Prosáknutí a drobné trhlinky v kloubní výstelce. Léčba by měla být ortopedem kontrolována, při bolestech a omezení hybnosti zřejmě aplikace kortikoidu do kolena, jen krátkodobě nesteroidní antirevmatikum typu Iblaginu. Nejdůležitější je rehabilitace, pohybová a fyzikální léčba, omezení přetížení kolena. Dále dle výsledku. Resonance je velmi pečlivě zhodnocená.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: