Úraz ramene

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. Jsem po úrazu levého ramene, kde došlo při prudkém švihu k jeho luxaci (subluxaci). Už je to šestý týden od úrazu a rameno stále bolí i v klidovém stavu. Nyní mám nastoupit na rehabilitace. Přílohou zasílám opis vyštření MR s kontrastní látkou, která byla provedena cca 5 týdnů od úrazu. Můj dotaz zní, jestli je úraz tohoto typu vážný, dále jaká je prognóza léčby a zda-li se může rameno již rehabilitovat a chodit do práce (práce na počítači). Popřípadě bude-li v budoucnu nutné rameno operovat a jakým způsobem. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vyšetření magnetickou rezonancí má perfektní popis. Změny, které zde jsou mohou být skutečně příčinou potíží, stav je dosud v léčení a musí být relativně delším obdobím léčby doléčeno. Podrobně stav zhodnotí podle klinického stavu váš ortoped. Změny, které byly zjištěny v návaznosti na úrazový děj a současný klinický nález postup léčby určují. Přednost bych dal v současnosti konservativní léčbě Postupná pohybová a fyzikální terapie, zpočátku pendl, postuponě rozšiřování hybnosti podle pokynu rehab. lékaře a fyzioterapeuta. Cvičení doma podle instruktáže a polohování ramene do postupného pozvolného upažování s podložením. Jen pří přetrvávajícíách potížích a změněném nálezu na MR úvaha o případném artroskopickém výkonu, méně pravděpodobný. Je třeba mít na myslí, že léčba poranění ramene trvá někdy až 1 rok. Pokud pracujete v sedavém zaměstbání u PC, potom nástup do takového zaměstnání podle postupu rehabilitace bych zvážeil asi po 3 týdnech. Záleží na klinickém nálezu a ustupování potíží přiu vyšetření u ortopeda. Stav by se měl plně upravit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: