Určení diagnózy

Dobrý den, od února 2012 se potýkám s bolestmi velkých i malých kloubů, netrpím otoky, ale jak se říká mívám často pokroucené prsty na rukách.Nedokážu natáhnout prsteníček a prostředníček a to na obou rukách.Byla jsem u ortopeda a nyní docházím na revmatologii. Mám za sebou vyšetření plic neboť jsem začala být velmi dýchavičná.Astma nemám, ale prý mám slabší průdušky.Taky mě často bolí na levé straně hrudníku až mě bolí i kliční kost.Zadýchám se i po rovině při rychlejší chůzi.Také se mi spouští migréna a to tak silně, že mi ochrnulo levé oko.Dříve jsem žádné takové problémy neměla.Léky na bolesti mi nezabírají a revmatoidní artritidu nemám potvrzenou,ale ani vyvrácenou. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je-mi líto, ale podle Vašeho popisu, bez znalosti ostatních údajů o Vašem zdravotním stavu, Vám nemohu říci, co je příčinou Vašich potíží, možných příčin je celá řada. Různé Vámi uvedené problémy mohou být způsobeny jednou chorobou, ale také nemusí. Tudíž Vám nemohu poradit ani nějakou cílenější léčbu mohlo by to být zavádějící. Máte-li pochybnosti o dosavadním diagnostickém a léčebném postupu, je nutné, abyste to probrala především s tím lékařem, se kterým potíže hlavně řešíte - tedy v tomto případě zřejmě s revmatologem (+ praktickým lékařem). Systémové autoimunitní ("revmatické") onemocnění by se jako vysvětlení Vašich potíží nabízelo (podobné potíže mohou být spuštěny proběhlou infekcí jako např. Campylobacterovou, kterou zmiňujete v minulém dotazu) a to této skupiny nepatří jen revmatoidní artritida, ale i další nemoci, které by se také jak kloubními, tak plicními potížemi projevit mohly a mohly by souviseti s bolestmi hlavy a očními problémy - ty by měly tedy ve Vašem případě být také zváženy (pokud se tak již nestalo). Omlouvám se, že jsem Vám příliš nepomohl, ale je opravdu nutné, abyste věc probrala s tím lékařem, který Vás zná a má k dispozici výsledky dosavadních vyšetření. Jen s touto znalostí je možné zvážit, zda je potřeba nějaká diagnostická vyšetření doplnit a jakým způsobem upravit léčbu tak, aby se Vám ulevilo. Věřím, že spolu s lékařem dojdete brzy k nějakému řešení...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ucpaný nos může upozornit na další zdravotní problém
Ischemická choroba dolních končetin nemusí končit amputací
Články: Ischemická choroba dolních končetin nemusí končit amputací
Ischemickou chorobu dolních...
Sono karotid
Články: Sono karotid
Sono karotid, Doppler nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Co mi to teče z nosu? Neptej se a vyplachuj!
Články: Co mi to teče z nosu? Neptej se a vyplachuj!
Výtok z nosu může mít různý...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: