Ureaplasma nález z močové trubice

Měl bych dotaz ohledně ureaplasmy - měl jsem pozitivní nález, léčen ATB. Následný - druhý - test byl stále pozitivní, dostal jsem jiné ATB. Paní doktorka, co mi předepisovala ty poslední ATB, mi sdělila, že vzhledem k tomu, že nemám stálou partnerku a že nemám žádné potíže by další test nedělala. Sám jsem si našel, že tuto bakterii lze najít u cca 80% sexuálně aktivní populace. A že se může šířit i orálně. Chci se zeptat - pokud se mi "podaří" najít sexuální partnerku (třeba i jen na jednu noc), má smysl jí o tom informovat ? Styk by samozřejmě probíhal s ochranou. Jde mi i o orální uspokojování - jak z mé strany, tak z její. Čím přesně se přenáší - pouze stykem (i orálním), nebo je jako "bonus" při ejakulaci (vzhledem k tomu, že testy byly prováděny stěrem z močové trubice) ? Děkuji za odpovědi. S pozdravem Tomáš R.

Odpověď odborníka:

Tomáši, pokud budete mít styk s ochranou je riziko přenosu nízké. Nicméně je skutečně pravda, že s ureaplasmou je promořeno velké procento populace a nečiní žádné obtíže. Většinou si s nimi imunitní systém poradí. Přenos je možný pohlavním stykem, včetně orálního styku, a také při ejakulaci. Pokud chcete být k partnerce upřímný, je vhodné ji informovat o Vašem přeléčení, nicméně je nutné podat ji informace srozumitelnou cestou. Přeji pěkný den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: