Urobilinogen v moči

Minulý týden jsme měla angínu a léčila jsem penicilínem. Včera jsme byla na kontrole a v moči mi byl chemicky zjištěna "trošku vyšší hladina urobilinogenu".Paní doktorka se ptala, kdy jsem anpsoledy jedla apo mé odpovědi, že cca před 2 hodinami to již neřešila. Jenže já si až doma uvědomila, že to byla ranní moč - odběr v 6 hodin. Jinak žádné obtíže nemám, pouze u mě přetrvává "pocit nahclazeni". Paní doktorka říkala, že angínu jsme vyléčili, ale přešlo to an dutiny. Myslíte si, že je vše ohledně urobilinogenu OK anebo mám kontaktovat lékařku? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Normální moč obsahuje malé množství urobilinogenu.
Urobilinogen je produkt odbourání bilirubinu, který vzniká v zažívacím traktu činností bakterií. Částečně se ve střevě opět vstřebává. Tento proces ve střevě může být po léčbě antibiotiky narušen. Moč po angíně, tedy streptokokové infekci, se kontroluje k vyloučení poškození ledvin a to by se projevilo přítomností bílkoviny v moči. Tu jste tam neměla.
Pokud nemáte žádné zažívací obtíže, tak si myslím, že kontrola není nutná. Pokud máte nejistotu, tak kontrolu moče proveďte s větším odstupem po užívání ATB, nejméně 3-4 týdny.
Přeji brzké douzdravení.

MUDr. Gabriela Rybářová
MUDr. Gabriela Rybářová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance Dobřany - RYSTRA INTERNA s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x