Urologicke potiže

Dobrý den, Byl jsem testován na kapavku, ureaplasma metodou DNA z první moči (nechtěl jsem výtěr) a serologicky na chlamýdie. Vše negativni. Kultivace moči (sediment a rozbor) první a druhá moč - negativní. Nález: Klebsiella a Enterorococus faecalis v ejakulátu. Podle doktora je to kontaminace. Avšak symptomy mám v podobě: Moje potíže byly bolest v podbříšku a ustí močové trubice (brnění), vystřeluje i do zad. Podezření na bakteriální zánět prostaty. Lečeno na základě kultivační citlivosti Triprimem 3 týdny (2x 200mg) a 2týdny supresivně (1 x 200mg). Stav nyní: pouze mírné občasné pocity v moč. trubici, někdy bolest v podbříšku (velmi mírná) a někdy i tlak v zádech (níže dolů). Enterococus je citlivý na nofroxacin (nolicin), avšak já se obávám vedlejších učinků. Zkoušel jsem pouze Ciproflaxin (1 tableta) a okamžitá alergická reakce (kloubní potíže, vyrážka). Myslíte si, že NOLICIN může vyvolat podobné alergie ? Zbývají mi ampicilin (amoxicilin) a nitrufurantoin (ten však neproniká do prostaty). Je podle Vás 5 týdenní léčba Triprimem dostačujicí i když potíže mírně přetrvávají a časem tak odezní ? Nebo musím volit fluorochinolony, abych se těch pocitů v podbříšku zbavil? Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Johny. Terapie kotrimoxazolem- pokuď přetrvávají potíže, je nejspíš neúčinná a nemá smysl znova v ní pokračovat. Pokuď se obáváte alergické reakce na Nolicin, tak doporučuji raději terapii amoxicilinem - je dobře snášen, dobře proniká i do měkkých tkání.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: