Urologické potíže

Vážený pane doktore, již od mých šestnácti let mě trápí urologické potíže. Zpočátku se jednalo většinou o záněty močových cest způsobené bakterií Escherichia coli. Záněty se opakovaly velmi často, byla mi udělána všechna možná vyšetření. Na sonu bylo vše v pořádku. Provedena byla také cystoskopie, při které mi zjistili zúžení uretry. Načež mi pan doktor udělal rovnou dilataci. Krom úporného pálení několik dní nedošlo k žádnému posunu. Infekce se vracely stále. A vlastně se vrací až do teď (je mi 25 let). Jenže teď je stav trochu jiný. Pan doktor ve FN Plzni už si se mnou neví rady. Výsledky jsou zpravidla stejné - kultivace negativní jen zvýšené leukocyty. Krev, sono a vše v pořádku. Běžně cítím jen pálení močové trubice (po mechanickém podráždění - pohlavní styk, ale i z ničeho nic), které zpravidla druhý den odezní (minimálně 5-6 do měsíce). Někdy se ale stane, že pálení trvá několik dní a vyklube se z něj opět zánět, většinou zase jen zvýšené leukocyty. Nyní se mi po dlouhé době v moči objevila E coli, pan doktor byl "sťastný", že má konečně nějaké vodítko. Ale já stále vůbec netuším, co mé potíže způsobuje. Minulý měsíc jsem byla znovu na CSK, ale bohužel se nezdařilo endoskop zavést. Docházela jsem ambulantně na rozšiřování trubice, ale nakonec se pan doktor rozhodl vyřešit to v CA s tím, že se provede CSK, dilatace, popřípadě uretrotomie. Bohužel jsem termín už musela po třetí odložit, protože jsem skončila v nemocnici na atb. intravenozně. Protože jsem měla opět potíže - bez nálezu, jen leukocyty, do toho vyšší teploty a bolest hlavy. Pomohla až třetí atb., která jsou u mě na denním pořádku. Už jsem z toho zoufalá. Můj život se točí jen kolem tohoto problému, už nemám sílu na to s tím bojovat. Dokonce mě moje situace donutila navštívit psychiatra, tak moc už jsem zoufalá. Mohl byste mi něco prosím poradit, abych se měla vůbec čeho chytnout. Díky moc, přeji hezký den, Mgr. Soňa Vachová

Odpověď odborníka:

Návštěva psychiatra je určitě vhodná. Lehká antidepresiva rovněž pomáhají zmírnit bolestivé příznaky. Vyšetřena musíte být i po gynekologické stránce. Nevyhnutelná bude zmíněná uretrotomie. Jiné možnosti už nejsou. Pomoci mohou probiotika a léky k podpoře imunity močového ústrojí a pochvy v kombinaci s analgetiky.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Salmonelóza stále aktuální (1. díl)
Články: Salmonelóza stále aktuální (1. díl)
Salmonelóza je akutní...
S osteoporózou se vypravte do lázní
Články: S osteoporózou se vypravte do lázní
Měsíc dovolené v lázních by...
Žloutenka v rodině – všichni do karantény?
Články: Žloutenka v rodině – všichni do karantény?
Bílé stěny, postele, pláště...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: