Urologické problémy

Dobrý den paní doktorko. Už tři měsíce se potýkám s těmito problémy: začátkem srpna jsem po pohl. styku dostala svůj první zánět močového měchýře. Nasazen Nolicin a poté stále potíže, tak jsem dostala na týden Augmentin. Poté 14 dní v pohodě, ale před menstruací se mi vrátilo časté močení a citlivost mm. Žádné řezání, pálení...ale svědění močové trubice, pochvy i konečníku. Někdy současně, někdy střídavě. Po menstruaci to postupně odeznělo a před další menstruací se to vrátilo. Ničilo mi to psychiku tak, že jsem nemohla spát. Navštívila jsem tedy urologa, neb PL mi neustále chtěl psát atb. Papírkový test moči neustále ukazoval a do současné doby ukazuje malou stopičku krve v moči. Dostala jsem se k panu profesoru - velmi váženému urologovi. Bylo mi provedeno sono ledvin a moč. cest - negativní, kultivace moči - negativní, stěry z močové trubice a pochvy - pouze stafylokoky koaguláza negativní a lactobacilus. Další moč byla odeslána na cytologii - nyní jsem po měsíci dostala výsledky - negativní. Na cystoskopii mne pan prof. neposlal. Řekl mi, že to může být po zánětu, že drobná mikrohematurie a podráždění u někoho takto může trvat. Na chvíli mne uklidnil. Dostala jsem urovaxom na 3 měsíce. Poté, když opět potíže před další menzes přišly, navštívila jsem jinou kliniku. Mladý lékař se divil, že za celou dobu mi nebyl proveden močový sediment. Provedl jej: výsledek vše negativní kromě erytrocytů hodnota 12, tedy +. Ve zprávě uvedeno: bez hrubé patologie. Kultivace moči negativní. Stěry pochva + uretra negativní - pouze enterokokus fecalis a stafylokok epidermis. Prý součást běžné mikroflory. Poté ještě proveden stěr DNA na chlamydia a ureaplasma - negativní.Opět provedeno sono moč.měch. a ledvin - negativní. Nyní mi skončila další...od prvního zánětu již 4.menstruace. Potíže při ní byly, ale už mírnější. Ale občasné svědění - uretry, pochvy, konečníku (mimo močení) se objevuje...přesně kolem té menstruace. Ale kvasinky též byly negativní, hned 2x. Už jsem z toho psychicky na dně. S manželem jsme 3!!!!měsíce neměli sex. Za chvíli si najde asi milenku. Mám z toho panickou hrůzu, že se mi to vrátí. Kontaktovala jsem nefrologa, domnívá se, že ledvinová záležitost to není a počet krvinek je velmi malý. Doporučil mi wobenzym. Plánujeme miminko a žádný z lékařů nevidí problém. Akorát můj mladý urolog doporučuje ještě cystoskopii. Mám strach z možného špatného výsledku. Nikdo neví kde je problém. Jeden to svádí na podráždění, druhý na psychiku. Všichni nechápou co brání pohl. styku a těhotenství. Jinak gynekologický utz mi byl dělán v září, pouze cysta ovaria, kterou už mám dlouho...mizí a objevuje se. Tak já fakt nevím, neporadíte mi, kde může být problém? Už si připadám jak hrozný hypochondr.....

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Chápu Vaši rozladěnost z této nepříjemné situaci. Močová infekce u mladých žen není nic výjimečného, a častým vyvolávajícím momentem může být právě pohlavní styk. Rovněž opakující se infekce nebo potíže přetrvávající i po úspěšném vyléčení infekce jsou relativně časté. Z toho, co píšete, se zdá, že kolegové postupovali velmi pečlivě, a já Vám bohužel takto po internetu více nepomohu, tak jen pár poznámek. Hodnota 12 erytrocytů je jen lehce zvýšená, téměř v normě, a nesvědčí pro zánět či infekci - tady by se hodnoty pohybovaly v řádu desítek či spíše stovek. Rovnež souhlasím tím, že onemocnění ledvin je nepravděpodobné, navíc by nevysvětlovalo svědění. Snad bych doporučila ještě zopakovat gynekologické vyšetření vč. výtěru z pochvy na kultivaci (možná již učiněn byl, ale z Vašeho dotazu to není zřejmé). Jelikož popisujete svědění i v oblasti konečníku, rovněž by nebylo od věci provést výtěr z konečníku a odeslat stolici na kultivační a parazitologické vyšetření, příp. provést vyšetření konečníku a okolí pohledem a pohmatem. Příčinou podobných potíží by teoreticky mohla být drobná trhlinka či hemorhoid (to jsou stavy velmi časté), ev. třeba parazitární střevní onemocnění. Toto vyšetření může provést kupř. Vás praktický lékař, ev. gynekolog. Váš stav ale jistě může mít různé příčiny. Jak Vám již sdělil zmíněný profesor urologie, podobné problémy mohou přetrvávat ještě relativně dlouho po prodělaném zánětu, i když infekce již dávno není přítomna - prostě nějakou dobu trvá, než se zánětem narušené sliznice dostanou do původního stavu. Vliv psychiky je také nezanedbatelný, mohou se ale uplatnit i jiné změny - např. hormonální, endokrinologické aj.... To, zda provést cystoskopii, určitě není jednoznačné a je to otázka názoru konkrétního lékaře. Jelikož máte negativní cytologii a jen hraničně zvýšený počet červených krvinek v moči, já osobně bych spíše s provedením cystoskopie vyčkala a přistoupila k ní, pokud by v moči přítomnost červených krvinek trvala (tedy nutno opakovaně provést vyšetření moči na sediment, nikoliv pouze papírkem). Neobávala bych se špatného výsledku cystoskopie, ale spíše toho, že Vám vyšetření dále podráždí sliznici močových cest a problémy zhorší. Asi mě přiřadíte k zástupu těch neosvícených lékařů, kteří se podivují, proč nemáte sex. Sama píšete, že potíže se mírní a jsou jen občasné. Co Vám tedy brání v tom mít sex alespoň v době, kdy potíže nemáte? Strach, že se Vám to vrátí? Jiné? Samozřejmě se nelze do ničeho nutit, ale myslím, že pokud budete chtít a nebudete se bát (jistě chápavému) partnerovi sdělit své obavy a pocity při sexu, není snad důvod se pohlavnímu styku bránit. Možná situaci pomůže použití dostatečného množství lubrikačního gelu. Ani v případném těhotenstvé já osobně problém nevidím, někdy dokonce těhotenství různé problémy vyřeší. Můžete také zkusit některé rostlinné léčivé přípravky, které pomáhají při močových infekcích a podobných stavech - např. brusinky, Rowatinex aj. Určitě je vhodné hodně pít a vyhýbat se příliš kořeněným a dráždivým potravinám. Věřím, že potíže v dohledné době ustoupí. S podravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Pudendálna Neuropatia - PN | Od: mirdo789 | 9.10.2015 18:03
Kľudne sa u Vás môže vyvíjať postinfekčná
neuropatia pudendálneho nervu (PN) a potom
neuralgia alebo aj iných nervov v tejto oblasti.
Najčastejšie to však býva pudendálny nerv. - viď.
mapu v článku podľa odkazu. ak sa to skombinuje
ešte s útlakom pudendálneho nervu (PNE), je to
pekelne zložitá liečba.

viď tento link:

https://www.glowm.com/section_view/heading/Pu
dendal%20Neuralgia/item/691
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otěhotnění po antikoncepci může i nemusí být problém
Články: Otěhotnění po antikoncepci může i nemusí být problém
Patříte mezi ženy, které...
Laryngoskopie
Články: Laryngoskopie
Laryngoskopie je vyšetření...
Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Články: Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Důvodem k první návštěvě...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
I mráz může poranit kůži
Články: I mráz může poranit kůži
Mráz dokáže kromě krásných...
Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle
Články: Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle
Mnoho lidí si myslí, že...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ischemická choroba dolních končetin
Články: Ischemická choroba dolních končetin
Ischemická choroba dolních...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: