Urologie - ledvinové kameny

Dobrý den přeji,potřeboval bych od Vás radu a to: nikdy jsem neměl urologické potíže,před měsícem jsem porpve zažil koliku ledvinovou.Hruza-bolest atd.31.7 2009 jsem byl znova na pohotovosti a zjistilo se že mám v těle kámen o velikosti 17 mm a jde pomalu cestou niže.Ukázal to UZ ledvin.Doktor mi napsal že mám hodně pít brat leky algifen a Buscopan to jsem již dobral po 14 dnech.Bolest zatim žádna nebolo.Ted jsem objednán až na 21.9 2009 a bylo mi řečeno že pokud budu miti problémy s kolikou a nebo močením že se mám dostavit.Jde mi o to když kolika již není 3 týden jen mám větší pocit na močení pač kámen je někde u močáku podle malého tlaku.Zda muže nastat že kámen o velikosti 17mm vi muže zacpat otvor kde se odvádí moč nebo v uvozovkách se usadi někde v močáku a jáý s tim mohu žít nebo budu trpět?a počkat tedy až do toho 21.9 kdy jdu na kontrolu?Muže takovej kámen zacpat tedy vchod do přirození?nebo se spíše jedná o kameny které jsou mnohem meniškteré by určitě zacpal.vchdo ven?musim se bat to že v noci se probudim a bude mi pomalu odtekat moč kyž je tak velkej nebo je to v uvozovkách plus že je tak velkej že nezacpe odtok moči jako spíše menší ktery prorazí cestu si do močové tru.Děkuji za odpověd.A také prosím zda je dobrý doplněk stravy Spasmophyt který jsem si koupil?Nevim zda mohu cestovat,zda mohu pracovat zda se mohu vzdalovat od bydliště když nevim kdy to vlastně vše muže přijit abych nebol někde na cestě potřeboval na wc a zjistil že nejdemi odtékat moč jak dlouho člověk dokáže vydržet než se dostav k lékaři.Vim mnoho otázek ale věřím že mi pomužete.Děkuji Tomáš Zák

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tomáši, kámen 17 mm je docela velký, takže pokud se bude posouvat, bude to znamenat bolest. Proto byste měl mít u sebe algifen i buscopan - pro případ, že by to přišlo. Zdá se, že jste je tedy doteď bral zbytečně, protože kámen se nepohyboval a žádnou bolest nepůsobil. Hodně pijte, dost výrazně to může pomoci kámen zmenšit (při velkém příjmu tekutin se postupně od kraje rozpouští). Tyto kameny vznikají jak v ledvinách, tak i v močovém měchýři a nemusíte o nich vůbec vědět. Na druhou stranu, prakticky kdykoli se může stát, že si najdou cestu směrem ven. Pokud by kámen zatarasil vchod, zcela jistě to pocítíte jako velkou bolest a pak neváhejte si vzít potřebné léky a rychle zajít na urologii. Kameny v močové trubici se pak mohou rozdrtit rázovými vlnami nebo po zavedení hadičky vyndat - vše samozřejmě v anestezii a bez bolesti. Spasmophyt obsahuje rostlinné extrakty, které uvolní křeče - ale počítejte s tím, že jeho účinek bude výrazně menší než u buscopanu nebo algifenu.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: