Uvažuji o odstranění mandlí

Dobrý den, je mi 24 let a trpím častými a silnými bolestmi v krku. Do 22 let jsem navštěvoval lékaře, pokaždé jsem dostal ATB, vždy se jednalo o angínu (1x za 3-6 měsíců). 2 roky jsem u lékaře nebyl (už jsem nechtěl pravidelně dostávat ATB a ničit si imunitu). Několikrát se během těch 2 let objevila silná bolest v krku, vždy jsem to přechodil a vyléčil sám bez medikamentů. Když se bolest objevila dnes ráno, raději jsem zašel a opět ATB. Zeptal jsem se praktického lékaře, zda by nebylo lepší odstranit krční mandle, ale zavrhl to s tím, že se mandle odstraňují, když se angína objevuje 1x za 3 měsíce a to by u mě tak vycházelo (s tím, že jsem k doktorovi nechodil) Pravidelně sportuji a bolavý krk mě hodně omezuje. Proto se chci zeptat, zda by u mě mělo cenu krční mandle odstranit? A ještě jeden dotaz - před týdnem jsem se začal otužovat ledovou sprchou každé ráno, můžu v tom pokračovat i přes angínu? Moc děkuji za každou radu. S pozdravem Daniel

Odpověď odborníka:

Vážený pane Danieli, pokud se krční mandle chovají jako ložisko infekce a ani opakovaná kúra antibiotiky nevede k vyléčení, je na zvážení jejich odstranění. Konkrétní indikaci operace nejlépe posoudí ošetřující lékař. Nejsou žádné důkazy o zániku infekčního ložiska nebo vyléčení krční angíny v důsledku otužování. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: