Uz štítné žlázy

Dobrý den, včera jsem absolvovala UZ štítné žlázy s tímto popisem: "ŠŽ nezvětšená-pravý lalok vel.cca 17x18x42mm, levý lalok vel.cca 17x16x50. Istmus přiměřené šíře. Oba laloky konturované, echostruktura poměrně homogenní, v levém laloku se zobrazuje hypoechogenní uzel šíře cca 10 mm, v pravém laloku se zobrazuje cysta šíře cca 7 mm a oboustranně patrné drobné hypo až anechogenní ložisko šíře cca 5 mm. Perfuse oboustranně přiměřená." Tři měsíce mám chrapot bez bolesti v krku, při vyšetření na ORL mi byl zjištěn mírný otok hlasivek. Labor. vyšetření krve: FT4-10.9, IgE-514,hemoglobin 127, Fe-6,4, LDL cholesterol-5,35, Cholesterol-6,8, CK-4,36, LD-3,78. K lékaři jsem přišla hlavně kvůli více jak rok trvající velké únavě. Můžete mi prosím sdělit, zda některý z výše uvedených výsledků vyšetření má vliv na moji únavu a jaký by měl být další postup lékaře, příp. co mohu udělat já sama? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ultrazvuk štítné žlázy dopadl vcelku dobře, struktura sice není úplně jednolitá - viz drobný uzel vlevo a cystička vpravo, ale posuzuje se hlavně její funkce a to z krve, podle hladiny hormonů štítné žlázy. Tam je rozhodující hladina regulačního hormonu TSH, který ale nikde nevidím.. . fT4 je v normě /jeden ze dvou hlavních hormonů/, ale to nic neznamená, ke kvalitnímu posouzení funkce štítnice je potřeba mít TSH hladinu. Cholesterol celkový je vyšší - měla byste držet nízkotučnou dietu (norma kolem 5,2), leč příčina únavy to nebude. Celková hladina železa je mírně snížena (dolní norma 6,6) - ta by mohla únavu zapříčinovat, protože potom nemohou dobře fungovat červené krvinky, člověk je unavený, dýchavičný a třeba se mu i mírně zvyšuje srdeční tep. Navštivte proto lékaře, který vyšetření ordinoval a on výsledky posoudí a řekne vám, jak dále pokračovat v léčení a starání se o sebe. Bohužel podle výsledků vyšetření, které jsou vytrženy z kontextu, není možné vám kvalitně poradit a už vůbec ne ordinovat léčbu.Také vás němohu vidět a vyšetřit vás ,vyzpovívat - to je někdy polovina ůspěchu v hledání příčiny. Proto navštivte svého lékaře a pohovořte si sním. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Články: Záněty močových cest: komplikace vzniknou raz dva
Ať už jde o močový měchýř...
Trápí vás zácpa? Možná tělu chybí vitaminy
Články: Trápí vás zácpa? Možná tělu chybí vitaminy
Pokud máte potíže s tuhou...
Potíže se spánkem mají už i padesátníci
Články: Potíže se spánkem mají už i padesátníci
Je vám přes padesát a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Příčiny závislostí pod drobnohledem
Články: Příčiny závislostí pod drobnohledem
Po několik desetiletí si...
Trápí vás potíže s močením? Příčinou může být rakovina prostaty!
Bechtěrevova nemoc
Články: Bechtěrevova nemoc
Bechtěrevova choroba neboli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: