Uzel na štítné žláze

Již 6 let (po porodu) mám uzel na štítné žláze nyní velikosti 20x15x30mm, který je patrný při pohledu na krk. Lékař mi udělal za tuto dobu 2x biopsii (negativní), ale nikoliv pod UZ kontrolou a odebírá mi krev na stanovení pouze hladiny TSH, která je vždy v pořádku a 1x za 18 měsíců chodím na UZV. Je takový postup v pořádku, nebylo by vhodné a správné vyšetřovat i další hladiny hormonů štítné žlázy a též protilátky a provést i scintigrafii? Mám pocit, že vyšetření není dostačující. Jak dlouho je bezpečné s takovým uzlem žít, doktor k operaci nevidí důvod. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud nejste spokojena s péčí lékaře, dojděte si k jinému specialistovi na vyšetření - získáte tak druhý názor na situaci. Podle mého soudu je tento postup prozatím dobrý - s podmínkou pravidelného sledování, protože situace se může kdykoli a rychle "zvrtnout". Hlavním znakem poruchy funkce štítné žlázy jsou opravdu změny hladiny TSH (thyreostimulační tzv. regulační hormon). Biopsie by byla ale opravdu vhodnější pod UZV kontrolou, je přesnější a také bych se přikláněla ke stanovení protilátek proti šž - dohodněte se s dalším specialistou, na druhý názor máte plné právo, na západě se tomuto říká přímo tzv. second opinion. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: