Uzel na štítné žláze

Hezký den pani doktorko,byla jsem na sonu štítné žlázy,bohužel pravý uzel se za 2 roky o dost zvětšil.Nález nyní je 1.uzel:33,19,22 2 uzel9,7,8.Nález zní:sonograficky se štítná žláza zobrazuje asymetricky,laloky 32ml a 18 ml,echogenita parenhcymu je smíšená,textura nehomogenní,vpravo ve střední části cysticky degenerovaný uzel 6,9 mlpod ním jsou 2 uzlíky 0,2 ml.Dopleroemtricky jsou průtoky živější v pouzdru největšího uzlu na hranici 15 cm/s,nad ostatním parenchymem bez průtoku.Za 2 měsíce jdu na punkci,na které jsem byla před 2 lety.Punkce byla z nějvětšího uzlu a byla v pořádku.Bohužel v současné době u mě probíhá jiné onemocnění(podezření na vaskulitidu),takže operace u mě není vhodná.Mohla by jste mi napsat,jak vážný je tento nález?A co bych měla mít ještě vyšetřeno?(Nádorové markery,scintigrafii štítné žlázy,mělo by se rozlišit zda se jedná o studený či horký uzel?)Jinak užívám 1 tabletu thyrozolu,štítnou žlázu mám úplně v normě.Kvůli vaskulitidě jsem byla na PET/CT,poznalo by se tam o jaký uzel se jedná?Nález,co se týče štítné žlázy PET/CT:Oba laloky štítné žlázy jsou zvětšené,nevykazují zvýšenou akumulaci radiofarmaka,v pravém laloku je fotopenická cysta o průměru 2,5 cm.Děkuji za zodpovězení.Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano, cytologie je z hlediska budoucího terapeutického rozhodování nejpřínosnější. Pokud by se prokázalo, že se jedná o maligní (zhoubný uzel), pak je operace jednoznačně indikována bez ohledu na vaskulitis. Pokud bude cytologie v pořádku, je asi celkem jedno, zda se jedná o studený či horký uzel (studený je jenom o něco častěji zhoubný, horký produkuje ve zvýšené míře hormony štítné žlázy). Nádorové markery se v případě štítné žlázy běžně nevyšetřují (až na nějaké speciality). Vaše štítná žláza je již poměrně objemná, pokud bude cytologie benigní, pak záleží také na tom, zda vám způsobuje nějaké lokální obtíže či nikoliv. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: