Uzel ve štítné žláze

Dobrý den, už přes dva roky se léčím na endokr. pro uzel na ŠŽ. Byla jsem pouze na sonu a krevních testech, hodnoty ŠŽ v pořádku. Beru 1/2 tab. Letroxu 50 na "pomoc" uzlu. Chtěla jsem se zeptat, zda jen z počátečního vyšetření sona, bez biopsie, je možné určit, že uzel není zhoubný . Pokud by byl, je možné s ním dva roky žít, aniž by se nějak viditelně a nadměrně zvětšoval a hodnoty ŠŽ byly neustále v pořádku? Lékař mi nyní doporučuje jeho odstranění hlavně z hlediska kosmetického, je přímo pod ohryzkem, a také aby se nezvrhl do rakovinného bujení. Udivuje mě, že pouhým pohmatem a z krevních testů za ty roky lékař ví, že je uzel (doufejme) v pořádku. Prý se za tu dobu zvětšil jen o pár mm. Což druhým sonem prokázáno nebylo. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při sonografickém vyšetření ložiskových změn ve štítné žláze hodnotíme řadu věcí, mimo jiné i takzvané nepřímé známky maligního bujení jako je růst uzlu, jeho ohraničení, prokrvení, na dražších přístrojích je možné hodnotit elasticitu uzlu...jsou to ale jenom známky nepřímé, které v nás "budí podezření" ,že se může jednat o uzel zhoubný. Stoprocentně dle UZ biologickou povahu uzlu určit¨nelze. Do určité míry nám pomáhá cytologické vyšetření po punkci uzlu, ale to se zpravidla ordinuje až u uzlů větších než 1cm, a záleží také na lokalitě uzlu. S uzly ve štítné žláze je možné žít i desítky let bez toho, že by se viditelně zvětšovaly. Hladiny hormonů šítné žlázy z¨s uzly zpravidla až tak nesouvisí, pouze v případě tzv. toxických uzlů, produkujících nadbytek hormonů štítné žlázy.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: