Užití kortikoidů v nosním spreji v těhotenství

Dobrý den, jsem v devátém týdnu těhotenství, prodělala jsem chřipku (nebrala jsem žádné léky) a dále přetrvává rýma. Na doporučení jsem byla na vyšetření ORL a byly mi zjištěny polypy v nose. Lékařka mi předepsala Avamys - sprej do nosu (účinná látka je flutikason-furoát 27,5 mikrogramů v odměřené dávce). Jelikož se jedná o kortokoid, mám strach, aby nebylo nějakým způsobem poškozeno dítě. Sdělte mi prosím Váš názor a zkušenosti. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Eliško, ideální je se v prvním trimestru gravidity vyhýbat téměř všem léčivům (kromě těch jejichž užívání je pro vás nezbytně nutné). Avamys rozhodně pro vaše těhotenství velké riziko nepředstavuje, z nosní sliznice se totiž do těla nevstřebává, jde o lék nejnovější generace. Pokud vás trápí rýma a neprůchodnost nosu, je to zase riziko pro vznik zánětu dutin, který by vašemu těhotenství také neprospěl. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: