Užívání antibiotik a jiných léků během těhotenství

Dobrý den. Včera jsem zjistila, že jsem po druhé těhotná, 8. týden. Mé holčičce je 15 měsíců. Asi před měsícem jsem přestala kojit a kvůli přerušení laktace jsem od lékaře dostala Dostinax. Než jsem ho začala brát, udělala jsem si test a byl negativní, a tak jsem léky vybrala. A aby toho nebylo málo, tak jsem dostala bakteriální infekci močovodů a týden užívala Ofloxin. Bylo mi hrozně zla od žaludku, tak jsem brala i probiotika. Poslední prášek jsem vzala minulou sobotu ráno. Jelikož mi nevolnost přetrvala, udělala jsem si opět test a byl pozitivní. Celou dobu kojení jsem neměla menstruaci, jen slabé krvácení asi před 2 měsíci, takže jsem se nemohla ničím řídít a těhotenství jsem nepoznala. Teď mám strach, aby bylo miminko zdravé. Jsem objednaná na genetiku, ale chtěla bych vědět již dnes, jaká jsou rizika. Moc děkuji za jakoukoliv odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, užívaní přípravku Dostinex v těhotenství by nemělo být problémem, u Ofloxinu už by to problém být mohl, protože se se jedná o tzv. chinolonové chemoterapeutikum. Mohlo by totiž dojít k poškození plodu, popř. ke vzniku vrozených vývojových vad. Riziko tady tedy rozhodně je, jedná se ale "pouze" o riziko, nelze tedy zaručit, zda k poškození plodu dojde či ne. Doporučil bych rozhodně návštěvu gynekologa, který Vás vyšetří a rozhodne, co dál. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: