Užívání antikoncepce

Je mi to trochu trapné, ale s přítelkyní máme opravdu velký strach. Ve středu 3.11. si zapomněla vzít antikoncepci "Yosefinne" a pokračovala podle příbalové informace - tzn. vzala si v pravidelnou dobu další den (ve čtvrtek) obě tablety naráz - i za vynechaný den. V pátek jsme měli nechráněný sex. Zrovna v neděli se přítelkyně dostala při užívání na nové platíčko - podle příbalové informace přeskočila placebo tablety a rovnou začala s užíváním aktivních tablet. V neděli jsme opět měli nechráněný sex. V pondělí si opět zapomněla vzít tabletu a včera si podle návodu vzala obě naráz, jak je to napsané v příbalové informaci. Chtěl bych se zeptat, jaký to může mít vliv na otěhotnění? Jestli velký a jestli nemá přítelkyně zvážit "tabletu poslední záchrany" - některé jsou funkční i 5 dní po nechráněném sexu. Máme opravdu velký strach a moc bych Vás poprosil o rychlou odpověď. Předem Vám velmi moc děkuji a přeji příjemný den.

Odpověď odborníka:

Petře, myslím že se nemusíte obávat, pokud si Vaše přítelkyně stihla vzít tabletu v obou případech do 24 hodin po vynechání, pak kontraceptivní účinek snížen není, takto jsem to vyrozuměla z Vašeho popisu. Jestliže však užila opožděnou tabletu za více jak 24 hodin po předpokládaném správném užití, bude lepší užít tedy nyní tabletku "poslední záchrany". S pozdrave a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: