Užívání antikoncepce k léčbě endometriozy

Dobrý den,před 4 měsíci mi byla zjištěna endometrioza na vaječníkách.Podstoupila jsem operaci před 2 měsíci.Po operaci se cítím dobře,veškeré problémy zmizely.Doktor mi doporučil ihned otěhotnět,což bohužel nešlo,tak mi předepsal antikoncepci Jeanine,kterou mám užívat 6 měsíců v kuse.Užívám ji 3.měsíc a začla jsem trošku krvácet a objevily se menstuační bolesti v podbřišku,mám hrozně citlivá prsa a zvětšují se.Je v pořádku brát antikoncepci 6 měsíců bez přestávky?Pokud ano,jaký by měl následovat postup po dokončení léčby?Pokračovat v normálním užívání antikoncepce,nebo je možné ji vysadit?Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyhledejte svého gynekologa a informujte ho o svých obtížích. Může se jednat o nežádoucí účinky léčby (nemusí být škodlivé, ale gynekolog by měl být informován, že u Vás nastaly). Antikoncepci lze užívat i bez přestávky, jak předepsal Váš gynekolog. Po dokončení léčby lze užívat antikoncepci dál podle normálního schématu, přejít na jinou antikoncepci nebo antikoncepci vysadit - záleží, jestli plánujete otěhotnění a kdyby ne, jak by Vám tato antikoncepce vyhovovala dlouhodobě jako ochrana před početím. Jinak, popsané obtíže provázejí také těhotenství - určitě nejste těhotná? I proto gynekologa doporučuji vyhledat.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: