Užívání citalecu - náhlé vysazení

11 dní jsem užíval Citalec 20 mg. Nyní jsem ho vysadil protože mi po něm bylo o hodně hůř - úzkostné stavy. Vysadil jsem ho najednou. Nyní pozoruji snížení tělesné teploty - teploměr ukazuje 35,6 - 36. Dříve jsem míval tak o stupeň více. Také nemám chuť k jídlu, cítím se nesvůj. Jakoby nemocný, zesláblý, unavený. Zároveň mám problémy s páteří. Sedím shrbený u PC s předkloněnou hlavou. Mám závratě a slabší bolesti na žebrech u srdce. Díky svým úzkostem jsem schopen si měřit nesčetněkrát denně pulz a tlak jestli náhodou "neumírám". Co se týká těch závratí, cítím bolest zezadu na krku. Jakoby tahání svalu, křupání v páteři a to i v "asi" hrudní páteři - kde mi taky křupe při protahování nebo otočení trupu do strany. Občas při pohybu také cítím jakoby páteř na něco "narážela" Když ležím na posteli rovně na zádech, tak mne zase bolí bederní páteř. Chtěl bych se zeptat, jestli snížení tělesné teploty, nechuť k jídlu - občas až pocity na zvracení, nebo když jím hned si připadám plný, celková slabost mohou být z náhlého vysazení Citalecu - a pokud ano, zda-li to někdy přejde nebo se to aspoň zlepší? A co se týká mé neustálé únavy, mohlo by to být způsobeno problémy s páteří? Připadám si taky občas zadýchaný - taky od páteře?? A poslední dotaz, dřív jsem to nepozoroval, až nyní, je normální, abych měl v sedě pulz třeba kolem 60 - 65 a hned jak si stoupnu mi vyskočil třeba i na 100 - 110? Po chvíli ve stoje třeba spadne na 90. Před rokem jsem byl na EKG, protože jsem pro změnu měl permanentně vysoký pulz. Třeba i 120 nebo 130 v klidu v sedě. EKG mi dopadlo v pohodě bez jakéhokoli problému - kromě toho vysokého pulzu. Mám crohnovu chorobu a 2x do roka chodím na krev - naposledy před 2 měsíci, kde mi krevní obraz a biochemie (játra, štítná žláza, slinivka atd...) dopadli uplně v pořádku. Občas mne píchá i na levé straně žeber jakoby podpaží. Je možné aby všechny mé problémy tedy byly způsobeny vysazením Citalecu nebo krční páteří?? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Štěpáne, Citalec by se měl vysazovat pozvolna, neboť hrozí syndrom z náhlého vysazení (závratě, bolení hlavy, úzkosti, poruchy spánku..., příznaky jsou většinou mírné). Někdy po zahájení léčby Citalecem přichází tzv. paradoxní úzkost, zvýrazní se projevy úzkosti, ale po cca 2-3 týdnech vymizí. Doporučuji poradit se s Vaším psychiatrem o vhodné léčbě, popřípadě zařadit i psychoterapii. Komplexní léčba úzkostí je u Vás nezbytná. Hezký den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: