Užívání hormonální antikoncepce

Beru antikoncepci Softinelle kvůli zlepšení stavu kůže (léta trpím na akné a jedině antikoncepce pomáhá, také se mi jinak strašně mastí vlasy). Zajimalo by mě, zda je v pořádku, že prášky beru třeba půl roku a pak zase půl roku ne, cítím se bez nich lépe, ale stav pokožky se mi vždycky zase zhorší... Můj gynekolog se nad tím moc nepozastavil. Několikrát mi bylo řečeno, že se pleť dostane do rovnováhy po vysazení sama, ale nejdéle bez prášků jsem vydržela rok, chodila po různých procedurách, ale stejně nic nezabralo. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Evo, nemyslím si, že tato frekvence v užívání hormonální antikoncepce je vhodná. Pokud berete hormonální antikoncepci, Váš přirozený systém pohlavních hormonů je zablokován a v antikoncepční pilulce Vám jsou dodávány umělé hormony v přesné dávce. Poté, když přestanete užívat antikoncepci, Váš vlastní hormonální sytém se zase pomalu aktivuje a rozbíhá a než se stačí ustálit, vy zase začnete užívat ty hormony umělé. Osobně nemám nic proti užívání hormonální antikoncepce, ale jedla bych ji budto v kuse, nebo vůbec, jinak bude Vaše tělo zmatené. Vaše potíže s pletí by se mohly s věkem zlepšit. Čili Vám doporučím užívat antikoncepci bez vynechávání, vysadit až před tím, než byste plánovala děti. S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: