Užívání oxazepamu

Dobrý den, dovolte, abych se na Vás obrátila se svým dotazem, se svojí starostí. Jedná se o naši babičku, které je 83 let. Babička žije s dědou (87 let) v Teplicích v Čechách, my bydlíme v Mělníku, co nejvíce je navštěvujeme, ale není to každodenní kontakt, takže se některé informace dozvídáme až dodatečně. Babička s dědou jsou soběstační, máme s nimi dobrý vztah. Babička před lety začala užívat lék Lexaurin, který jí předepisoval obvodní lékař. Jak jsme později zjistili, brala ho dlouhodobě několik roků. Nový obvodní lékař ho již nechtěl předepisovat a poslal babičku k odborníkovi, na psychiatrii. Lékařka naordinovala babičce léky: Amisulprid, Frontin, Setaloft. Při užívání těchto léků byl před 2 lety stav babičky takový (podle toho, co nám říkala): ráno se bála vstát, že se jí bude točit hlava, měla vnitřní třes a úzkost, neradovala se z věcí, na které se dříve těšila, např. nákupy, co kde kolik stojí, až půjde na zahrádku, kterou dříve milovala. Psychiatrička ordinovala 1x týdně, měla plnou čekárnu, pořádně prý s babičkou nepromluvila, jak se cítí, co má dělat, když jí nebude dobře. Rodina začala hledat nového psychiatra, mezitím to babička a děda vyřešili sami, našli jiného, ke kterému cca 2 roky chodí. Aktuálně bere babička tyto léky: a) předepsané obvodním lékařem: Enelbin (1-0-1), Ascorutin (1-0-0), Detralex (2-0-0), Stacyl (1-0-0), Suprelip (0-0-1), b) předepsané psychiatrem Oxazepam (během dne bere 4x po půlce), Mirzaten (0-0-1/2). Lék Oxazepam brala koncem roku 2015 ve výši 5 tablet denně, od ledna 2016 začala dávky snižovat, jak jsme zjistili, bez dohledu lékaře. Stav babičky je takový: je jí často "šoufl", nemá chuť k jídlu, hubne (nyní váží 53,5 kg), stále se strachuje, 2/3 dne leží, má málo radosti, dříve hrávala s dědou dokonce scrabble, nyní nechce, "nebaví jí přemýšlet". Luští křížovky, ale má obavu, že ji nedoluští. Vaří, ale má obavu, aby to nezkazila a zda to bude chutnat. Je však výborná kuchařka a stále jí to říkáme. Z aktivit je to ještě příprava jídla, někdy s dědou, televize, čtení časopisů. Celkově však máme pocit, že je babička více a více apatická, nemá jiskru a vnitřní sílu. Když se snažíme jí vysvětlit, aby zabojovala, aby chodila více ven, aby si zacvičila, říká, že je jí často špatně. Když jí ale špatně není, tak stejně nechce. Strašně nás to trápí, protože bychom babičce rádi pomohli. Když s ní situaci probíráme, zbledne a musí si jít lehnout. Víme, že bez pomoci odborníka se neobejdeme. Před 2 lety babička v souvislosti s nechutenstvím absolvovala vyšetření žaludku a sono břicha, vše bylo v pořádku. V těchto dnech jsme s babičkou navštívili jejího psychiatra. Řekl nám, že Oxazepam snižovat nemůže, předepsal ho k užívání 4x denně 1 tabletu. Na jednu stranu si říkáme, že musíme lékaři důvěřovat, na druhou stranu po přečtení některých článků o závislostech na těchto lécích si nejsme jisti, zda je taková léčba pro babičku správná. Bojíme se, že se bude zvyšovat její apatie a zhoršovat myšlení. My bychom raději, aby babička oxazepam snižovala správným postupem, ale nevíme, jak. Děkuji Vám za Váš názor. Eva

Odpověď odborníka:

V první fasi jedte podekovat praktickému lékaři. NEVÍME, co za obtíže babička měla, takže nemůžeme přísně soudit, ale většina duševních poruch, psychických potíží se dá řešit něčím jiným - Lexaurin i Oxazepam jsou tatáž třída, benzodiazepiny, Rychle uleví, ale kdo ví. Polypragmasie, tedy zbytečně mnoho účinných prostředků, jako kobinace Frontin, Amisulprid a Setaloft, je u starého člověka, jímž Vaše babička je (83), otázkou, jistě je třeba více zvažovat, jak zhurta půjdete farmakologicky na problém u takhle věkovité paní, než jak byste přemýšlela u třicetileté. Navíc Frontin patří k té třídě léků, jako Lexaurin a Oxazepam. NEŽ budete přemýšlet o změnách psychiatrů a změnách léků, je zapotřebí si uvědomit, jaký máte k lékům postoj Vy: neznáme žádnou diagnosu!!!! A zlo se začíná promítat do léku. Domněka, že vysazení léku je to pravé, jen ka, je nebezpečná. Podle příznaků popisovaných se jedná o depresi u starého člověka, ale skutečně: léky nejsou zlo a babička asi nějaké potíže má - jinak by zřejmě k lékaři nešla, ZARÁŽEJÍCÍ je, že žádný diagnostický závěr neuvádíte. Takže prakticky: psychiatr, psycholog k tomu jako doplněk (skoro nutný doplněk!!!, dokočí diagnostický proces), a pak racionální řešení - léky podle diagnosy. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: