Užívání statinů a svalové potíže

Dobrý den,několik let jsem bez problémů užíval Zocor 20.Po kontrole v prosinci 2011(chol.5,O) mi byl zaměněn Atorisem s vysvětlením,že má být lepší.Atoris nebyl tolerován pro svalové bolesti a následoval rok střídání a nebrání statinů.Atoris,Zocor 40,Crestor,Zocor 10,Zocor 20,v současné době Pravastatin Hexal 20.Přerušováno a měněno kvůli svalovým potížím-stálá unavenost svalů,v noci bolestivost,píchání,(hyžďové a stehenní svaly)snížení výkonnosti v pohybu-ukončení cykloturistiky,znatelné omezení v chůzi.Je možné, že už došlo ke vzniku nějaké myalgie trvalého rázu bez ohledu na užívání statinů?Pokud by toto užívání bylo ukončeno,dá se předpokládat zda a za jak dlouho by svalové potíže mohly odeznít?Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po vysazení statinů většinou dojde k normalizaci svalových obtíží. Je nepravděpodobné, aby vzniklo poškození svalů, když statin neužíváte. Pokud vás to omezuje v běžné aktivitě, je vždy nutné zvážit rizika a přínos léčby. Vše je nutné probrat s vaším ošetřujícím lékařem.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: