Užívání vitaminů v těhotenství

Dobrý den, jsem těhotná v 15 týdnu, beru železo na předpis od gynekologa 2x denně (Tardyferon Fol) měla jsem ho málo v krvi. Neřeším. Každý den po snídani užívám gravital. Odpoledne při jídle Femibion. Každý druhý den ještě vitamín E Tyto poslední 3 doplňky stravy by mi manžel nejradši vyhodil. Opravdu to přeháním? Neublížím sobě nebo miminku? Nestačil by jeden vitamín za týden? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, užívání více multivitaminů nebo multivitaminů v kombinaci s doplňky stravy není vhodné. Může totiž docházet k nadbytečné akumulaci vitaminů a minerálních látek v těle. Ve Vašem případě by to mohlo být železo a kyselina listová, které jsou již obsaženy v léčivém přípravku Tardyferon-Fol a vitamin E, který je součástí multivitaminu. Proto užívání Femibionu ( kyselina listová ) a Gravitalu ( železo, vit E ) vidím jako nadbytečné. Ideální je hradit potřebu vitaminů a minerálních látek z běžné stravy, proto myslete na to, aby Váš jídelníček byl pestrý a s dostatkem zeleniny a ovoce.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: