Užívání wobenzymu a urovaxomu v těhotenství

Dobrý den, trpím častými záněty močových cest a velmi často mívám i kvasinkovou infekci. Užívám Wobenzym a Urovaxom a protože plánujeme miminko, ptala jsem se své gynekoložky, zda je možné v užívání pokračovat, když zjistím, že jsem gravidní. Byla jednoznačně pro užívání, jak Urovaxomu, tak Wobenzymu. Dokonce se prý dá uvažovat i o preventivním užívání Nitrofurantoinu (jeden denně), aby nedošlo k zánětu moč. cest. Zajímal by mě názor i jiného gynekologa a jestliže je názor protichůdný, tak bych ráda slyšela i odůvodnění, proč bych tyto léky neměla brát. Na internetu jsem se totiž dočetla, že Wobenzym i Urovaxom jsou obojí nevhodné. Záněty se mi v poslední době objevují velmi často (za posledních 6 měsíců 4x ATB, jednou způsobeno Streptokokem Algacie). Na urologii jsem sledována, avšak tam mi tvrdili, že v těhotenství se nesmí užívat snad vůbec NIC. Mě osobně se varianta užívání Nitrofurantoinu preventivně vůbec nelíbí, mám strach, aby pak miminku nehrozily nějaké vrozené vady nebo špatná imunita, rezistence vůči ATB, atd. Navíc je mi konkrétně z Nitrofurantoinu vždy hodně špatně (na zvracení a bolesti hlavy). Nicméně v mém případě je velmi pravděpodobné, že zánět v těhotenství určitě prodělám. Léčím se s tím cca 10-12 let a nebyl jediný rok bez zánětu. Zajímalo by mě, jestli není bezpečnější pro plod, aby se nasadily ATB, až v případě problému, než preventivně. Většinou spolehlivě poznám, kdy se zánět blíží. Mockát děkuji, Veronika

Odpověď odborníka:

Výrobce udává Urovaxom Nejsou známy žádné nežádoucí účinky na embryo/plod. Údaje o podávání přípravku Uro-Vaxom těhotným ženám jsou omezené nebo nejsou k dispozici.. Přípravek Uro-Vaxom se má v průběhu těhotěnství užívat s opatrností a jen po zvážení všech přínosů a rizik. Nitrofurantoin-ratiopharm® 100 mg se nesmí užívat v posledních třech měsících těhotenství. V prvních šesti měsících těhotenství smí být Nitrofurantoin-ratiopharm® 100 mg užíván pouze je-li to nezbytně nutné. Pokud jsem rozuměl zatím nejste gravidní a proto bych volil znovu konsultaci s urologem zda je nyní nějaká léčba nutná. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Blokurima | Od: Michaela | 16.1.2017 21:47
Mě ze zánětů vyléčila Blokurima, je
to úplně přírodní, v těhotenství
povoleno. Beru každý den
preventivně a z 10 zánětů za rok
mám jen jeden.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: