Užívanie a znižovanie dávok prednisonu

Už 15 rokov trpím na idiopatickú chronickú koprivku ( urtikáriu ). Liečená som bola mnohými liekmi aj akupunktúrou. Niečo z toho mi nezabralo vôbec, ale akupunktúra a neskôr zasa liečba Prednisonom mi pomohli tak, že som bola 1 až 2 roky bez toho každodenného neznesiteľného svrbenia. Keď ma lekár liečil v roku2009 Prednisonom prvú dávku 20 mg denne som užívala jeden mesiac, potom mi znižoval dávku dva týždne striedavo jeden deň 1 tab.20mg, druhý deň 3/4 tab. Ďalšie dva týždne striedavo denne 1 tab. a 1/2 tabletky. Potom som jeden mesiac užívala striedavo jeden deň10 mg, druhý deň 7,5 mg. Tri mesiace striedavo 7,5 mg a 5 mg, dva mesiace 5 mg každý druhý deň, tri mesiace 2,5 mg každý druhý deň. Celkom som Prednison takto užívala 14 mesiacov. Zároveň s Prednisonom som užívala Caltrate plus, Fixit 180, Helicid 20, Amitriptilyn 50 a nakoľko mám osteoporózu chrbtice užívala som Alpha D3 a Alendronat - ratiopharm. Pri užívaní uvedých liekov som koprivku nemala a takýto bezproblémový život mi vydržal ešte jeden rok. Potom sa mi znova koprivka objavila. Vtedy mi ten istý lekár predpísal Prednison prvú dávku 40 mg, avšak znižovanie dávok mi veľmi urýchlil a to tak, že vždy po dvoch dňoch som užila dávku o 5 mg nižšiu,až na poslednú 2,5 mg takže celkom som Prednison užívala len jeden mesiac. Bezkoprivkový stav mi však vydržal len jeden mesiac od ukončenia užívania. A koprivku mám zasa!!! Moja otázka znie: ako by sa mali dávky Prednisonu správne znižovať? Na www.lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/kortikoidy-v-praxi-asnizovani-davek . html je uvedené, že každá znížená dávka by sa mala striedavým spôsobom užívať 4 týždne. Prosím o Váš názor. Veľmi pekne Vám ďakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není přesný návod , jak snižovat dávku kortikosteroidů, u každého pacienta je postup individuální , při léčbě se postupuje dle klinických , laboratorních ukazatelů u každého pacienta. Někdy se u chronické recidivujcící kopřivky ani dávka kortikosteroidů nepodaří úplně vysadit, nelze ani předem odhadnout jak dlouho efekt léčby bude působit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x