Úzkost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 28 let a za život jsem byla asi 3x hodně psychicky vyřízená, skoro jsem nejedla, nepila a nespala. Poté ikdyž už bylo dobře, tak mi začlo být špatně - závratě, únava, špatné zažívání, strach ze všeho, úzkost atd., poté se vždy začnu bát chodit mezi lidi, vadí mi uzavřené prostory. Už jsem si toho přečetla hodně o úzkostech, agorafobii, sociální fobii a panické poruše. Nechci se však s těmito diagnozami smířit. Chci se zeptat, zdali moje stavy po tezkem obdobi nemuzou byt způsobeny unavenymi nadledvinkami? Pokud mi je dobre, tak se mezi lidi nebojim. Je to u me take hodne o sebevedomi, ktere po tezkem obdobi nemam moc vysoke. Nebo se mam smirit, ze trpim nejakou psychiatrickou poruchou? Jednou jsem brala cipralex, ktery mi pomohl. Da se nahradit jidlem, ktere jak jsem si precetla take muze doplnovat serotonin? Myslim si, ze moje nejvetsi chyba je, ze v narocnem obdobi jim velice spatne, hodne sladke. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lucie. Děkuji za Váš dotaz. Jak píšete, tak u Vás pocity nepohody a úzkostí vyvolávají stavy úzkosti. Také jste si přečetla hodně příznaků více psychických onemocnění a možná Vám jejich popis připadá podobný. Já se domnívám, že Vaše pocity nemusí souviset s psychiatrickou nemocí. Možná se jedná o reakci na nějakou těžkou životní události, které Vám může způsobit různé tělesné potíže, které popisujete. Hladinu sertralinu lze zvýšit jídlem, ale potom člověk má většinou chutě na sladké a člověk může se stát obézním. Jsem ráda, že Vám Cipralex pomohl. Možná by stálo za uváženou, zkusit jej znovu nasadit.Jeho účinek začnete pociťovat zhruba za 3 týdny. Ale i tak se domnívám, že byste měla kontaktovat ambulantního psychiatra, protože léky nejsou všelék a bylo by fajn, kdyby Vám Váš lékař pomohl překonat těžká období ve Vašem životě, tak i když se budete cítit lépe. Nemusíte se bát. Také je zkušenost s lékem, který zabral už jednou v minulosti, že je velká šance, že bude půosbit i nyní, když se necítíte nejlépe. Antidepresiva jsou nenávykové, ale léky na úzkost mohou být návykové, pokud se berou dlouhodobě a ve zvyšujících se dávkách. Já většinou radím, aby si klienti brali tyto preparáty pouze, když pociťují velké úzkosti. Často je lékaři předepisují, ale je třeba kontroly, aby se zabránilo výskytu nežádoucích účinků. Také se musíte hlídat, abyste řádně jedla a spala a pila, nesmíte na to zapomínat. Nemám zkušenost, že by nadledvinky způsobovaly tyto stavy, ale možné je všechno. Co vím přesně je to, že tyto stavy může vyvolat např. nerovnováha ve štítné žláze nebo další orgány. Děkuji za důvěru a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: