Úzkost

Dobrý den, Už asi pět měsíců trpím úzkostí a strachem z nemoci ALS. Začalo to tím, že jsem zcela náhodou někdy v zimě narazil na toto onemocnění na internetu. Nevěděl jsem, co to je, tak jsem si o tom něco málo přečetl. Došlo mi, že je to strašné onemocnění, občas jsem si o tom četl, což byla asi velká chyba. Začal jsem o tom občas přemýšlet např. když jsem jel do školy. A postupem času to přerostlo ve strach a úzkost a na začátku dubna se u mě rozvinuly fascikulace po celém těle ( i na jazyku a na trupu), nezávažné fascikulace jsou v naší rodině časté ( Má je otec, dědeček i bratr), také se mi občas začaly samovolně hýbat ruce a nohy. Asi to bylo z úzkostí nebo z genetiky, ale jelikož se bojím zrovna ALS, tak to pro mě byla rána. Ta úzkost se zhoršovala, začalo se to projevovat i na známkách. Začal jsem se pozorovat a cca před třemi týdny jsem zjistil, že mám levé lýtko menší než to pravé ( bez slabostí) a když mi to levé menší lýtko asi pět minut v kuse fascikulovalo, ztratil jsem asi nervy úplně. Jediné, co mě trochu uklidňuje je fakt, že levou paži mám taky slabší než pravou. Myslíte, že tyto dvě věci mohou spolu souviset a je to pouhá neškodná asymetrie? Minulý týden se objevil další problém, kdykoliv se napiji, tak se mi ucpe nos.A mám pocit, že hůře polykám, což je taky příznak ALS. Myslíte, že toto vše způsobuje má enormní úzkost a psychika? Já mám někdy pocit, že jsem si tu nemoc doslova vsugeroval. Prosil jsem nedávno o pomoc své rodiče, ale ti mi řekli, že jsem hypochondr a histerák,ať nečtu na internetu a sportuji a že vyšetření nepotřebuji. Já sportuji hodně, ale jakmile se dostanu domů, tak to na mě spadne. Já chci být bezstarostný, když je mi 16, ale té úzkosti se nejde zbavit, i když strašně chci. Prosím vás, dá se té úzkosti zbavit? A jak? Mám strach, že kdybych se přihlásil k psychologovi nebo neurologovi přes známé, tak se to rozkřikne a budu pro své okolí za blázna.Mohli byste mi dát kontakt na nějakou anonymní internetovou poradnu? Dají se nějak logicky vysvětlit ty mé symptomy ( ucpaný nos při napití se je velký problém)? Děkuji za vyslechnutí mých velkých problémů. Jiří V.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jiří. Asymetrická stavba těla je zcela fyziologicka, což znamená, že je to přirozené a zcela normální. Každý člověk má jednu stranu těla skalnaté jsi než druhou. Občasné fascikulace svalů se mohou vyskytovat bez patogickeho nálezu. Als je vážné neurologické onemocnění, ale většinou svalová síla se zhoršuje oboustranně a ubývá postupně svalová síla. Doporučuji navštívit neurologa, ale pokud byste chtěl, můžete přeposlat svůj dotaz do rukou neurologa, který by vám poradil lépe. Já bych neřekla, že jste hypochondr, ale že spíše trpíte úzkosti z možného onemocnění a tím více si vsimate projevu svého těla, i když se nemusí jednat o nic závažného. Také bych vám doporučila kontaktovat psychologa, i když se bojíte, že budete považován za blazna. Já se domnívám, že je to lepší varianta než trpět strachem z nemoci Děkuji za váš dotaz a přeji hezký den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: