Úzkost

Můj problém spočívá v komplexu více problémů. V minulosti jsem se léčil na úzkostnou poruchu (Ezoprex) už asi 3x (od 17 let doposud tj. 34). Problém spočívá v únavě a následným projevům ?infekce? horních cest dýchacích, průjmy, žaludeční nevolnost (reflux), třes, zimnice, bušení srdce, další neidentifikovatelné problémy, které se i špatně popisují - pálení kůže, střídání pocitu zimy a tepla, brnění končetin ... přitom ale další projevy pro infekci chybí (horečka, zvýšené CRP, ...), které jsou pro OL zásadní. Vždy to probíhá stejně, opakovaně navštívím lékaře s výsledkem, že jsem unavený. Tento problém mně strašně paralyzuje a nejsem schopen nic dělat. Zabývám se jen svým zdrav. stavem a nejsem prakticky schopný myslet na nic jiného, jen na to nejhorší = nikdo mi nepomůže a já sám to nezvládám. Spouštěčem je vždy banální zdravotní problém, např. pálení očí, které po týdnu nepřejde a já už řeším, že je to projev něčeho vážného. Jenomže tím jak to řeším se dostávám do začarovaného kruhu, ze kterého není úniku. Přidá se nespavost, únava, nízké teploty, průjmy, atd. Nyní mám antibiotika a už 4 týdny se nemůžu zbavit beta-hemolytického streptokoka, na kterého se podle OL nemusí brát ani ATB, když nemám zvýšené CRP. Mám pocit, že to celé začalo u inf. mononukleozy v 17 letech, která mému tělu i mé psychice dala pořádně zabrat (2 měs. na inf.odd.). Nyní jakýkoliv i banální symptom (plíseň na noze) beru jako projev nějakého vážného onemocnění. když se k tomu přidá pálení očí, je to pro mně pouze další stres. když to trvá 14 dní, tak se sesypu a skončím v posteli, na nic nemám chuť a nic mně nebaví. hlavně problémy se stávají paralyzující. Když jsem skončil před 4 lety na pohotovosti s průjmem, ve kterém byla i krev, po veškerých testech jsem byl shledán zdravým a poslán domů. Paradoxně tato informace mně uklidnila natolik, že průjem, který do té doby byl nepřekonatelným problémem rázem zmizel. Je normální, že u panické úzkostné poruchy jsou tak silné somatické problémy? Jak si pomoct mimo farmak? Jsem živnostník a měsíční prac. neschopnost je pro mně zničující i po fin. stránce.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Petře, pokud jste se v minulosti několikrát léčil pro úzkostnou poruchu, doporučuji Vám domluvit se s Vaším psychiatrem na trvalé léčbě. V případě závažných somatických projevů by měl Váš praktický lékař doporučit příslušná vyšetření k jejich objasnění. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: