Úzkost a panická ataka vs. antidepresiva

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci a pomoc. Již od začátku ledna jsem na nemocenské. Důvod nástupu na PN byl točení hlavy a bolest až do ramene. Po všech možných vyšetřeních to neurolog vyhodnotil na krční páteř a napsal mi rehabilitace. Ze začátku bylo všechno v pořádku, ale přibližně před třemi týdny to začalo.... Úzkosti a panická ataka. Z toho neustálého točení hlavy a malátnosti jsem přestala věřit, že to je jen krční páteř. Pořád jsem se hlídala a při každé menší chybě (špatně zatlouklo srdce, špatně jsem se nadechla) mě oblilo horko, začalo mi bušit srdce, nemohla jsem dýchat a hlavou mi běžely myšlenky, co když omdlím, za jak dlouho přijede sanitka apod. Po nějakém čase jsem pochopila, že se jedná o psychický problém a začala jsem chodit na terapie. Potřebuji teď ale poradit prosím. Už týden mě trápí strašná únava. Spím i 14 hodin denně a stejně jsem neustále mimo. Po projevení i sebemenší úzkosti mi nastupují "vedlejší účinky", které se projevují jako depresivní stavy - plačtivost, smutná nálada, nechuť cokoliv dělat, kamkoliv jít. Začala mě v poslední době také hodně bolet hlava a píská mi v uších. A co mě trápí nejvíce, jsem pořád nervózní, pořád mám zcvrklý žaludek a takový vnitřní třes. Je to 24 hodin denně a já už nevím, jak dál. Mám problém s přijímáním potravy. Hlad sice mám, ale nemohu do sebe nic dostat. Začínám se uzavírat do sebe a mám pocit, že to nikdy neskončí. Nikdy předtím jsem s tím problém neměla. Teď tedy stojím před rozhodnutím, zdali nasadit antidepresiva, či nikoliv. Paní psycholožka říkala, že nějaké slabší klidně mohu. Ale bojím se. Hodně o tom čtu a následky z vysazení a pocit lidí, že to jakoby nejsou oni, mě děsí. Mohla bych Vás požádat o pomoc v tomto rozhodnutí? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petro, Poisujete typické klinické příznaky deprese, zvláště jestli i paní psycholožka už neví kudy kam, tak bych to viděl jako zcela adekvátní. Jinak antidepresiva nerozlišujeme na silná a slabá , ale ta, která jsou pro vás účinná. Nová antidepresiva mají minimálně vedlejších účinků, (někdy je nevolnost na začátku léčby) ale ta pak přejde a nejsou návyková. Samozřejmě po vysazení se mohou někdy příznaky deprese znovu objevit, to vám nikdo nezaručí. Určitě se obrattě na psychiatra v místě bydliště. S pozdravem Dr . Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: