Úzkost a strach po prodělané pytariasis rosea gibert

V září 2012 mi byla stanovena diagnóza na pytariasis rosea gibert. Nejdřív se objevili 1-2 fleky a do týdnu jsem byla posázená až po krk. Vyrážku jsem měla asi měsíc a půl po břiše, na prsou, na krku, za ušima a na čele. Odezněla sama asi po měsíci. Asi během druhého týdne, co jsem vyrážku měla mě začalo silně bolet v krku. Nejhorší je, že mě v krku bolí dodnes neustále a nepomohly mi žádné pastilky. Bydlela jsem se spolubydlícím (dost promiskuitní typ) v jednom bytě a sdíleli jsme koupelnu. Stalo se mi, že jsem si omylem asi 3 dny čistila zuby jeho kartáčkem, aniž bych si to uvědomila. Měli jsme dost podobný a já si koupila v té době právě nový. To bylo tak měsíc před pytariasis a pak mi právě naskočila. Je léto, víc jak půl roku pryč a bolest v krku mě neodezněla. Také mi teď občas z ničeho nic objeví rudé fleky na krku (jako podrážeděná kůže). Mám z toho úzkost a strach, hlavně z té chronické bolesti v krku, jestli jsem od něj nechytila nějakou vážnou nemoc. Krk mě bolí, rán - v práci - večer. Celý den v kuse. Doktorka mi řekla, že bolest v krku, může být z alergie na psa. Ale psa jsem měla rok a nikdy jsem z něj bolest v krku neměla (sice je pravda, že od jeho pořízení jsem sem tam smrkala a měla ucpaný nos, ale dalo se to). Právě až po té vyrážce mě v krku něm bolí doteď neustále. Z toho strachu a úzkosti se mi rozhodilo zažívání, takže mívám kašovitější stolici a chodím vícekrát za den. Mluvit se svojí lékařkou o tom, zda jsem něco nemohla chytnout ze zubního kartáčku, nemá smysl. Podle ní je to alergie na psa. Jako málá jsem mívala alergii na dost věcí, ale nikdy ne bolest v krku. Chci se zeptat ještě na jiný názor a mám strach už vůbec jít k doktorce a stěžovat si opětovně na moje problémy. Myslíte, že chronická bolest v krku je způsobena skutečně psem (bolí mě i v práci, kde jsem 9 hodin) ? Měla jsem ho před tím rok a nikdy jsem takové potíže neměla. Zyrtec bolesti v krku nijak neulevil.

Odpověď odborníka:

Alergie se opravdu může projevovat i recidivujícími bolestmi v krku. Pokud Vám v minulosti byla prokázána senzibilizace na nějaké alergeny, tak bych doporučovala znovu provedení testů, aby se zjistilo, zda-li se opravu o alergii jedná.
Vhodné by bylo i ORL vyšetření a provedení výtěrů, aby se vyloučila i infekční příčina obtíží.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: