Úzkostná porucha

Dobrý den, před 5-ti lety jsem pro úzkostnou poruchu nasadila s konečnou denní dávkou Citalec 20mg.Brala jsem jej cca 2 roky ,asi na 6 M jsem jej vysadila a když jsem měla opět počínající obtíže,nasadila jsem jej zpátky do konečné dávky 30mg/den. Před rokem jsem jej opět vysadila cca po 9 M mi začaly opět potíže-tachykardie,pálení šíje,roztěkanost,nesoustředění,iritace při psaní na PC,nervozita ,únava.,poruchy spánku,vertigo,GIT obtíže.Kardioložka nasadila Elicea 10 mg,PN,cca do 3 týdnů se stav zlepšil,ale stále se necítím ideálně. Při Citalecu mi bylo cca do 1 M dobře . Proto jsem Eliceu navýšila na 15 mg denně asi 1 M.Léky beru ráno, ještě dopoledne mě lehce irituje psaní na PC-točení hlavy ,roztěkanost,poruchy visu,vertigo, ale cca od 10 hod.se cítím dobře .Někdy pozoruji brnění nohou,třes prstů HKK,chvění těla a třes zubů.Mám ponechat stejný preparát Eliceu 15 mg , nebo upravit dávkovaní.Nemůže dopolední třes prstů souviset ze serotoninovým syndromem. děkuji Alena

Odpověď odborníka:

Podle mého soudu byste měla jednak navštívit psychiatra (psychofarmaka jistě může správně indikovat kardiolog nebo praktický lékař, spousta lékařů se medikuje sama - ale ztratí se tím jednak pohled na kontext potíží, totiž na jejich souvislosti s Vaším, resp. pacientovým životem, jeho současnou situací a životní historií, jednak se ztratí nadhled člověka, který není neúčastný, ale je přece jen Vaším problémům poněkud vzdálen - řekněme, že jeho pozorující Já je v přesile, zatímco u Vás je vedoucím Já zakoušející, resp. prožívající - psychiatr může doporučit i jinou terapii než farmaka, kombinaci psychoterapie s psychofarmaky). Obecně se antidepresiva nedoporučuje vysazovat a doporučuje se, nebo upřednostňuje se terapie "šitá na míru," tedy i kombinace nižších dávek několika farmak s různými mechanismy účinku tak, aby byly pokryty všechny příznaky a vykryty případné nežádoucí účinky. Vzhůru k psychiatrovi, většina z nich nekouše. Dr. Borovanský P.S. Serotoninový syndrom to jistě není, mívá bouřlivé příznaky. Spíš je to otázka neléčené, resp. nedostatečně léčené úzkostné poruchy (v podstatě tedy nedostatečně ovlivněné příznaky úzkosti), nebo vliv antidepresiv na serotononových synapsích (al enejde o serotoninový syndrom!!!) - i proto navštivte psychiatra, vhodnou kombinací léků a jejich nižších dávek lze dosáhnout více. Bor

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Články: Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Kýly patří k nejčastějším...
Lymeská borelióza (1.díl)
Články: Lymeská borelióza (1.díl)
Lymeská borelióza je...
Lymeská borelióza (2.díl)
Články: Lymeská borelióza (2.díl)
Přisátí klíštětem, které je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: