Úzkostná porucha

Dobrý den. Již delší dobu se potýkám s problémem psychického rázu, který se bohužel odráží na mém životě i fyzickém zdraví. Panicky se bojím o své blízké a vlastně i sama o sebe. Všechno se zhoršilo před dvěma měsíci, kdy taťkovo přítelkyně spáchala sebevraždu. Od té doby kdykoliv třeba taťka nebo brácha jede někam autem, mam panický strach že se jim něco stane, buší mi srdce, hučí mi v uších, třesu se a nejsem schopná sedět, dokonce někdy i bezdůvodně brečim. Chodím po bytě a hledám si důvody, proč jim zavolat, abych se ujistila, že jsou v pořádku.. Jakmile dorazí domu, jsem v pořádku. Taky se mi párkrát stalo, že v noci nemůžu spát a chodim kontrolovat taťku, jestli je v pořádku.. Obecně mám i problémy s usínáním a v noci se často budím, je mi často i bezdůvodně špatně od žaludku. S odstupem času si teď uvědomuji, že jsem něřím podobným trpěla když jsem byla malá a rodiče se rozvedli - musela jsem dělat různé nesmyslné opakující se činnosti, jejichž absence by podle mě způsobila, že se někomu v rodině něco stane (mám dojem že to byla forma obscedantně-kompulzivní poruchy). To časem odeznělo, i když se občas přistihnu, že se mi něco podobného stává, ale už jsem schopna to ovládat. Zajímalo by mě, zda je nějaká šance, že tento problém zvládnu sama, nebo bude nezbytně nutné obrátit se na psychologa. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie, děkuji za Vaši důvěru. Moc hezky jste to popsala, takže je pro mě dobře představitelné, co prožíváte. Dle mého názoru se Vaše stavy pojí se smrtí taťkovi přítelkyně. V tuto chvíli reagujete na rodinou situaci strachem a úzkostí o blízké. Tak jak se Vám to podobným způsobem dělo i v dětství, když se rodiče rozvedli a jeden z nich s Vámi již nebyl doma. Podle toho, co popisujete Vám doporučuji vyhledat psychologa a svěřit se mu se vším, co jste teď popsala. Je možné, že časem by se situace mohla uklidnit, avšak je tu určité riziko, že by se Vám mohlo zopakovat Vaše nutkavé chování, dělat různé věci, aby Vás to uklidňovalo - a to může přerůst do nekontrolovatelné verze. A to jak správně pojmenováváte jsou rysy obsedantně-kompulzivního chování (OCD). Bylo by dobré psychologickou případně psychiatrickou pomoc vyhledat, co nejdříve, aby se případné riziko rozvoje OCD či jiných psychických problémů (úzkost, strach, panika) co nejdříve podchytilo. S tím se pojí i to, že díky návštěvě odborníka na to nebude již sama a uleví se Vám. Navštivte tedy psychologa, případně psychiatra. Přeji, ať se situace, co nejdříve zlepší, Iva Součková

PhDr. Iva Součková
PhDr. Iva Součková

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Institut psychologických služeb

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x