Úzkostná porucha, nutkavé myšlenky, závratě, rezignace

Dobrý den, v létě jsem měla úzkostný stav, začala jsem se léčit antidepresivy (paroxetin +pharma) nicméně furt mi nebylo fyzicky dobře, měla jsem neustálé závratě dokonce jsem byla dvakrát na pohotovosti, kvůli úzkostným stavům. Po sedmi týdnech užívání mi psychiatr předepsal escitil, nicméně tři dny jsem měla záchvaty pláče a silné úzkostné stavy. Po konzultaci s psychiatrem mi je doporučil na 4 dny vysadit, nicméně stalo se to, že jsem začala mít zmatené myšlenky (například jsem se bála, že nepoznám vlastní maminku, že ztrácím samu sebe, že mě maminka a taťka chtějí otrávit a chtějí mě dostat do léčebny, měla jsem myšlenky na sebevraždu a na to, že bych někomu něco udělala, byla jsem neuvěřitelně vystrašená sama ze sebe a ze svých myšlenek). Zašla jsem znovu k psychiatrovi, aby mi předepsal starý antidepresiva, které jakš takš zabíraly. Špatné myšlenky jsem měla furt. Neustále se bojím, že někomu ublížím nebo ublížím sama sobě a že se zblázním, ty strachy se objevují neustále. Před třemi týdny jsem byla více méně psychicky v pohodě, ale byla jsem nemocná a musela jsem začít brát antibiotika, po jejich vysazení se objevili neuvěřitelné závratě, s tím, že většinu času trávím v posteli a snažím se omezit jakékoliv pohybování se venku. Mám strach, že někde spadnu. Je to velmi nepříjemné, jsem opět plačtivá a vrátili se mi opět špatné myšlenky (až nutkavé). Vždycky mě tyto myšlenky neuvěřitelně vyděsí, nic jsem nikomu ani sobě neudělala, ani nechci, ale děsím se toho, že ta myšlenka bude někdy tak silná, že udělám něco špatného. Bojím se, že jsem zlý člověk. Také se bojím být sama, je pro mě poměrně dost stresující být někde dlouho sama. Pan doktor mi ještě předepsal Pragiolu se slovy, že když to budu brát tak do týdne mohu být zdravá (zapomněla jsem diagnozu: generativní úzkostná porucha), nicméně tyto prášky mají hromadu vedlejších účinků a docela se bojím je brát. Jsem ze všeho neuvěřitelně vyčerpaná, taťka si myslí, že si to vymýšlím a posmívá se mi, sestra je ztrápená z toho jak mě vidí v takovém stavu a maminka už je také vyčerpaná protože neví jak mi má pomoc. Moc se bojím toho, že už se to nezlepší, že někomu něco udělám a že mě zavřou do léčebny a že mě všichni opustí. Studuji dvě vysoké školy a mám strach, že je nezvládnu. Nevím si rady, moc prosím o radu jak se vyprostit z této šílené situace.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše nepříjemné pocity úzkosti a návaly nutkavých myšlenek na sebezničení nebo, že byste mohla někoho ohrozit. Případné hospitalizace v psychiatrické nemoci, by nemuselo být špatné rozhodnutí, protože by Vám tam nasadili léky, které by Vám vyhovovaly a pomohly Vám. Také byste změnila prostředí, případně kdybyste jela do lázní, abysta si odpočinula. Domnívám se, že by Vám mohl pomoci i psychoterapeut. Psycholog má vystudovanou Filozofickou fakulty a psychiatr má vystudovanou medicínu. Píší to proto, že dost lidí nezná rozdíl mezi nimi, ale pokud to znáte, tak se omlouvám. Potíže Generalizované úzkostné poruchy (GAD) se projevují návaly úzkostí bez varovných signálů, to znamená, že přijdou, když je člověk nejvíce v napnutí. Na tyto potíže Vám může pomoci užití léků proti úzkosti ( Xanax, Neurol, Rivotril). Tyto léky mají rychlý účinek, ale pokud se berou dlouhodobě a každý den. Proto byste tyto léky měla mít u sebe jako SOS medikaci.Se závratěmi byste měla navštívit neurologa, protože se k nim často přidávají šumění v uších tzv. tinitus. Nutno připomenout, že tyto potíže mohou být psychického původu. Podle mne, jste skvělá, že studujete dvě vysoké školy najednou, ale zároveň se o Vás bojím, aby to nebylo na Vás moc a nezhroutila se, což Vám samozřejmě nepřeji. Jenom zvažte, zda jsou nutné obě školy, viděla jsem dívku, která studovala dvě školy, ale nakonec se z toho zhroutila a musela být v nemocnici. Nicméně se dala po několika měsících dohromady, studovala jenom jednu školu, kterou dodělala, cítí se dobře. Tak jenom zvažte své schopnosti, povinnosti a úspěchem vždy být všude první a na druhou stranu, kde je Vaše zdraví a Váš spokojený život. Děkuji za Váš dotaz a přeji dobrý večer.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
pomoc | Od: Ing.Rene Rabek | 16.11.2015 12:43
robil vam niekto testy na
boreliozu,chlamydie,mycoplasmy?
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: