Úzkostné stavy

V úterý 27/9 jsem navštívil lékaře psychiatra. Potřeboval jsem od něj účinný lék na uklidnění, úzkost, deprese a nespavost. Pan doktor si rád povídal, ale na vše mi odvětil podle svého názoru a přišlo mi že je někde problém, že vázne komunikace a vlastně i to co po něm požaduji, jakou potřebuji vhodnou medikaci. Předepsal mi od toho úterý po neúspěšném účinku Prothiadenu( půl roku užívání) lék -Mirtazapin Sandoz 30mg. Bylo mi sděleno, abych užíval půlku tablety čili 15mg večer. Od večera 27/9 lék tedy užívám, usnu bez problémů, ovšem někdy až moc rychle. Hlavní problém vidím v tom, že mě každý den po nasazení léku bolí celý den hlava, buď nonstop nebo s přestávkami. Po probuzení se také dostavila únava, špatně se mi vstává a musím se do stavu ´čilosti´ dostat kávou. Přes den na odborné praxi se mi občas motá hlava, není mi dobře a mívám často pocit prázdné hlavy bez myšlenek, a mimo jiné na sobě pozoruji znaky jisté agresivity (menší psychické odolnosti). Vůči léku Mirtazapin po těchto velmi brzkých zkušenostech s účinky ( všechny mimo jiné uvedeny písemně v příb. info.) nemám žádnou důvěru. Po svém lékaři jen chci, aby mi pomohl se zbavit špatného spánku a usínání, častého napětí a úzkosti ze stresu a jiných problémů, to je vše. Vyhovovalo by mi, kdybych měl k dispozici lék na uklidění ale ten jsem nikdy od lékaře nedostal. Přijde mi, že jsem jen pokusný 19 letý králíček, který mimo Prothiadenu ( v rodinně osvědčený) již měl problémy i s AD Trittico 150. Nevím jak mám pokračovat, zda se ozvat za týden lékaři nebo přímo hledat někoho jiného v oboru.

Odpověď odborníka:

Jaroslave. Radila bych Vám mít s předepsaným lékem- Mirtazapinem ještě trpělivost. Na začátku léčby se mohou vyskytnout Vámi popisované stavy často, ale během 2 až 3 týdnů by měly odeznít.
Problém s běžnými léky na uklidnění a spaní je ten, že na ně vzniká závislost a často dochází i k potřebě zvyšování dávky. Čímž se můžete dostat do bludného kruhu, z kterého se velice těžko dostává ven. Spíš bych poprosila vašeho psychiatra, zda by u Vás nebylo vhodné doplnit i psychoterapii, která s některými formami úzkosti umí velice dobře pracovat. Ať je Vám brzy lépe. Fischerová

MUDr. Jana Fischerová
MUDr. Jana Fischerová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Revmatologická ambulance na Průtahu s.r.o. Děčín

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: