Uzlina a zuby

Dobry den, mam na Vas otazku. Uz dvakrat mi robili resekciu nad hornou lavou dvojkou. Pravdepodobne tam mam este stale lozisko, lebo napr. pri nadche alebo oslabeni organizmu, tak 1- 2 krat rocne sa mi tam stale vytvori na dasne hnisavy vacok. Ten si stale prepichnem cistou ihlou, hnis vytlacim a vydezinfikujem. Nejaky cas mam pokoj. Zubarka mi odporuca zub vybrat, lebo je mrtvy a robi problemy. Lenze ja sa toho obavam, lebo je to dvojka vpredu a tu kost nad zubom uz mam taku nejaku riedku. oslabenu po resekciach.Neviem si predstavit, ako by mi tam drzal umely zub. Chcem sa opytat, ci s tym loziskom moze suvisiet dlhodobo zvacsena uzlina na rovnakej strane, ktora je vsak umiestnena na kyvaci. Uzlina je uplne makka,pohybliva a plocha, ziadna gulicka, len sa mi zda dost velka, do 2 cm priblizne a kedze mam dlhy tenky krk, tak ju vidno. Akoby to bolo take zhrubnute vazivo. Mam ju minimalne rok. Nemoze to byt nieco vazne? Uz ma zacina prepadat panika. Dakujem pekne za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, důvod proč se i přes opakovanou resekci kořene zánět nebojí může být prasklina kořene nebo nedokonale ošetřený kořenový kanálek nad místem resekce. Pokud zánět neustupuje doporučoval bych zub raději odstranit, aby chronický zánět dále nedestruoval kost v okolí hrotu kořene. Následně provést doplnění kostního objemu a zavést implantát. Zvětšená uzlina může být reakcí na chronický zánět. S pozdravem, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: