Uzliny

Dobrý den, omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale ráda bych znala názor odborníka.... Jsem 34letá maminka dvou dětí, momentálně po docela velkých stresech celkem psychicky vyčerpaná... Stala se mi taková věc - tím jak jsem ve stresu, jsem si začala prohmatávat krk (asi si na něj podvědomě sahám) a zdálo se mi, že mám zvětšené podčelistní uzliny... paní doktorka mě poslala pro můj klid na sono, kde opravdu na každé straně byla vidět malá uzlinka, ale prej úplně normální nález... Já ale i po tom furt na krk sahala a tak 4 dny po tom sonu jsem zjistila, že vedle ohryzku nalevo, v takovém tom dolíku mezi hrtanem a kývačem, mi mezi prsty měco přeskakuje... má to kulatý tvar, je to jakoby pod tou tepnou.... takže se to zdá být i větší tím, že tam přeskakuje i ta tepna... Ovšem já začala plašit, domluvila jsem si další sono u jednoho známého pana doktora, který tam skutečně uzlinku našel, ale říkal, že je prej naprosto normální, má šířku max 6 mm... Ale já teď nevím, jak pokračovat.... Mám to nechat být? Všude na netu jsem si zjistila že uzliny nemají být hmatné a že uzliny mohou znamenat i vážnější problém... Nechci situaci podcenit, mám dvě malé děti, zároveń nechci být víc hysterická, než je nutné... Jaký postup byste mi prosím doporučili? Jen ještě chci poznamenat, že v dost podobné situaci jsem byla 4 roky zpět - stresy, počínající těhotenství a taky jsem si vyhmátla uzlinu, tenkrát jsem lítala od čerta k ďáblu a nic se nezjistilo, teď je situace velmi podobná... Děkuji.

Odpověď odborníka:

Milá Heleno, buďte v klidu ! Uzlinky v oblasti krku máme hmatné sem tam nějakou skoro všichni. Po prodělaných celoživotních infektech jsou často malounko větší a tím i snadno hmatné, navíc na krku, jak sama víte jsou veškeré tkáně dobře hmatné, kůže je tenká, podožního tuku málo a proto se vše lépe vyhmatá. Pokud se obáváte onkologického onemocnění, vězte, že uzlinky by byly mnohem větší a na sonu by jistojistě budily podezření. Takže opravdu klid, ničím se nestresujte a pusťte to z hlavy! KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: