Uzliny

Dobrý den, chtěla jsem se poradit ohledně jednoho problému, který mě trápí. Už cca rok trpím na zvětšené uzliny na krku (vždy dle ultrazvuku benigní, kolem 1 cm), ale nahmatám je, přestože jsem je nikdy nenahmatala. Jsem astenická. Nyní před 14 dny se mi objevila uzlinka cca také 1 cm nad klíční kostí, respektive se dá velmi dobře posunovat přes klíční kost nahoru a dolu. Jenže už mám strach, co ty věčně hmatné uzliny znamenají. Krevní obraz, imunologie v pořádku - jen mírně zvýšení IgG. Rostou mi osmičky, ale nevím, zda to může být od toho (špatně leží a čeká mě resekce). Myslíte, že uzlina u klíční kosti může také znamenat něco banálního, jako např. reakci na zub, bolest v krku, střevní problémy....? Bojím se nějakého nádoru atd.... Jsem vyplašená maminka, tak se moc omlouvám za tento dotaz. Díky moc za informaci.

Odpověď odborníka:

Reaktivní změny a zvětšení uzlin vznikají jako běžná reakce na jakýkoli neobvyklý proces v těle - vpodstatě to, co vy uvádíte - zuby, zánět, infekce.... Takové uzliny jsou volně pohyblivé, elastické, někdy bolí. U štíhlých lidí mohou být uzliny velmi dobře patrné. Nádorově změněná uzlina je až kamenně tvrdá, hrbolatého povrchu, jakoby spečená s okolím . nepohyblivá, nebolí. V případě pochybností se samozřejmě může zopakovat ultrazvuk.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: