Uzliny

Dobrý deň, mám taký problém a potrebujem poradiť odborníka. Absolvovala som hematologické vyšetrenie na ktoré ma poslal môj obvodný lekár, kvôli hmatným uzlinám na celom tele. Strašne ma vystrašil, čo všetko by to mohlo byť a so strachom som šla na tú hematologiu kde ma doktorka vyšetrila, prehmatala a do správy mi napísala : na krku, v axilách aj inguinách len ojedinelé pohyblivé elastické LU do 1 cm, abdomen-voné, bez rezistencie a hmatnej hepatosplenomegálie. Doporučenie: momentálne bez hematologickej liečby, kontrola o 3 mesiace - posúdenie lymfadenopatie. Opýtala som sa či sa mám báť, odpovedala mi že nie, lenže prečo potom tá kontrola o 3 mesiace?..čo znamená to posúdenie lymfadenopatie?...budú zisťovať z čoho to mám? mám strach že to bude vážne a o tri mesiace bude neskoro. A dalšia vec je že ked som do vyhľadávača napísala elastické uzliny, vyhodilo mi že také bývajú pri lymfomoch. Inak KO, LDH, všetko je OK, FW 4/6 a teraz skutočne neviem čo to všetko znamená. Moje problémy trvajú už pol roka, absolvovala som rtg hrudníka v 2/2012 a sono brucha v 4/2012 + sono stitnej zlazy a krku, sono prsníkou a podpazušia. Už dlhší čas ma trápia aj zvýšené teploty okolo 37-37,2, niekedy si ich nameriam inokedy zase nie. Bola som preliečená aj na streptokoka, posledný výter bol negatívny avšak ASLO je stále okolo 320. Ešte k tým uzlinám môžem povedať že za toho pol roka niektoré(na krku)sa zmenšili alebo aj zmizli, iné som si zase objavila(ale neviem či tam boli aj predtým a prehliadla som ich alebo sa vytvorili až medzičasom), vo februári som si ani v podpazuší nenahmatala nič, až niekedy v apríli lenže tiež to môže byť spojené s tým že vtedy som si to prehmatávala inak. Pani doktorka, mám sa báť alebo iba zbytočne stresujem? Čo mám robiť s tými elastickými uzlinami? Dakujem za odpoved a radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud hematoložka naznala, že uzliny jsou elastické a do 1 cm, znamená to naopak, že se bát nemusíte, protože elastické uzliny, pohyblivé proti spodině do 1 cm jsou úplně normální nález. pokud máte veškerou biochemii, krevní obraz i sedimentaci (FW) v pořádku, tak zatím nic nenasvědčuje tomu, že byste se měla něčeho obávat. Kontrola za tři měsíce je běžná kontrola, kterou hematolog udělá, aby vyloučil, že se za ty tři měsíce něco událo (když se Váš praktický lékař tak vystrašil) - posouzení lymfadenopatie znamená, že hematolog Vás znova prohmatá a posoudí, jestli se uzliny zvětšily či nikoli. Vaše teplota může být dána i tím, že se častěji měříte.... tělo se nabudí. Takže v klidu vyčkejte ty tři měsíce, běžte na kontrolu a pokud hematolog neprokáže uzliny větší než 1 cm a krevní obraz bude v pořádku, nemáte se čeho obávat.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x