Uzliny?

  • Dotaz od: Štěpánka
  • Publikováno: 5.12.2013
  • uLékaře.cz

Zhruba tak před 2,5 měsíci jsem prodělala nachlazení. Začalo to bolestí v krku a rýmou, byly mi předepsány nějaká antibiotika (bohužel si nepamatuji název), které jsem brala týden a po týdnu léčby těmito antibiotiky bolest v krku zmizela, rýma ustoupila a nastoupil úporný suchý kašel, který mi dalších 14 dní lékař léčil Mucosolvanem a Codeinem. Po 3 týdnech tohoto léčení mi byla ukončena neschopenka (nemám fyzicky náročnou práci a jsem v teple). Kašel už přetrvával víceméně hlavně v noci, ale přes den už to docela šlo..byl mi předepsán ještě další Codein, abych se prý aspoň trochu vyspala. Současně s nástupem tohoto nachlazení se mi i rapidně zhoršilo mé akné s kterým se léčím už řadu let. Po celý průběh nachlazení jsem měla pouze zvýšenou teplotu (max. 37,5), kterou mám takto zvýšenou do teď. Kašel asi po dalších 3 týdnech domácího (= po práci klid doma, čaje, cibulové čaje, jitrocelový sirup atd.) léčení vymizel úplně, nicméně mimo zvýšené teploty mi do teď zůstal zhoršený stav akné a nemohu se zbavit neustálého pocitu únavy (přirovnala bych k podobné únavě, jako jsem pociťovala kdysi před tím, než mi byla zjištěna hypofunkce štítné žlázy na kterou se nyní léčím, nicméně teď jsem po nedávných kontrolních krevních testech v rámci pravidelných kontrol na endokrinologii, kde tyto výsledky vyšli v pořádku) a stále se občas budím s plným nosem (pouze po ránu..přes den v pořádku). Před čtyřmi dny jsem si ale náhodou nahmátla na krku (mezi bradou a ohryzkem malinko napravo) bulku. Dnes jsem opět náhodou nahmátla, že se mi podobná bulka udělala už i u ucha (jakoby těsně před pravým ušním lalůčkem). Obě bulky jsou tuhé a zcela nebolestivé. Chtěla bych se zeptat, zda se jedná zvětšené uzliny? Případně jestli by zvětšené uzliny mohly mít souvislost s mým teď tak zhoršeným akné? Nebo dokonce s nachlazením, které jsem prodělala před těmi 2,5 měsíci? Případně zda-li se před těmi 2,5 měsíci mohlo jednat i o něco jiného než jen o pouhé nachlazení? Praktický lékař mi odmítl udělat jakékoli testy kromě sedimentace, která prý vyšla hraniční a tudíž že prý není důvod podnikat něco dál. Pak bych se chtěla zeptat, jak dlouho mám čekat, jestli bulky nezmizí samy než opět navštívím lékaře? Případně na koho se mohu obrátit ohledně nějakých třeba krevních testů, když můj praktický lékař mi je odmítá udělat? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den Štěpánka

Odpověď odborníka:

V průběhu infekčního onemocnění může dojít i k zhoršení kožních projevů včetně akne. Bulky, které jste si nahmatala budou opravdu s největší pravděpodobností lymfatické uzliny. Jejich zduření může přetrvávat i nějakou dobu po infektu, zvláště pokud jak píšete přetrvává zduření sliznic a výrazná únava.
Doporučovala bych vyšetření na ORL /ušní, nosní krční/, kde jednat posoudí velikost uzlin a podrobně vyšetří nos , nosohltan, kde může ještě přetrvávat infekce.
Po prodělané infekci je důležitá dostatečně dlouhá rekonvalescence, trvá i několik týdnů než se imunitní systém zregeneruje na stav před prodělanou infekční nemocí.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: