Uzliny

Dobry den.Nevim jak presne dlouho,ale v prosinci jsem si vsimla,ze mam zvetsene uzliny v trislech na obouch stranach asi 4-5 malym bulek a na krku pod bradou jednu a zezadu tri.na krku jsou dve pohyblive a dve ne,v trislech jsou vsechny prisrostle jakoby.Zasla jsem s tim k lekari,ktery mi udella rozbor krve,KO byl v poradku a z infekcniho toxoplasmoza negat.,CMV a mononukleoza u me byli zhruba pred 5.ti mesici podle protilatky a o akutni onemocneni se tedy nejednalo.Dale mi byl udelan RTG S+P a ultrazvuk uzlin,RTg v poradku,podle sona rekla doktorka,ze uzliny jsou podle ni nepatlogicke a v poradku.Me to presto vsechno vrta v hlave a mam neklid jestli se nemuze jednat napr.o lymfom,zadne jine problemy nemam,uzliny me neboli a ani nevim,ze je tam mam pokud bych je necitila.Chtela jsem vedet co je lepsi v prapade vyjmuti uzliny..je lepsi ji vyjmout na krku nebo v trisle?nemuze to mit nejake nasledky pokud se vyjme treba v trisle kdyz je prirostla jakoby k podkladu?nenarusi se neco?mnohokrat dekuji za odpoved,preji pekny den.L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyjmutí uzliny není vůbec nebezpečný proces (nic se neporuší, i když máte pocit, že je uzlinka jakoby pevně přilnutá k podkladu), uzliny v těle jsou spojeny velmi mnoha jemnými lymfatickými cestami (cévičkami) a po odnětí uzliny si najde lymfa jinou cestu. Vhodnější bych viděla odejmutí uzliny v třísle, ale to je jen můj osobní názor - jednak je hlava více inervovaná (možná by to více bolelo, i když se výkon provádí v místní anestesii, spíše jde o stav potom - hojení jizvičky...) a také v třísle nedojde k ne-estetickému porušení kůže. Takže já osobně bych volila tříslo, ale myslím, že rozhodnutí je na lékařích, kteří by ev.vynětí uzliny prováděli. Jinak je to stejné - výtežek histologie je zhruba stejný, at se zvětšená uzlinka bere odkudkoliv. Chodte na pravidelné kontroly k lékaři, který se o vás a vaše uzlinky stará a jistě bude situace v budoucnu příznivá. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
Články: Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
V dnešní době je zhruba 20...
Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Články: Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Alergie mívá různé projevy...
Zlikvidujte zánět kloubů správným jídlem
Články: Zlikvidujte zánět kloubů správným jídlem
Velké množství závažných...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Články: Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Lidské tělo má "vnitřní...
Protistresové desatero vás dostane (opět) do pohody
Články: Protistresové desatero vás dostane (opět) do pohody
Všichni to dobře víme a...
Čtyři cviky pro bolavá záda
Články: Čtyři cviky pro bolavá záda
Bolesti zad patří mezi...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: