Užší páteřní kanál?

Dobrý den, prosím o vysvětlení vyšetření. Před 20 lety mi dělali vyšetření na Bechtěreva a HLAB bylo pos. Na kontrolním rentgenu ale nebyly změny. Stále mám velké problémy s bolestí zad. Nejhorší je to v noci. Po dvou hodinách mne budí silná bolest,žádné léky od bolesti nezabírají. Je možné, že tyto bolesti způsobuje Baastrupův sy L3-5? Byl zjištěn na posledním rentgenu. Dále LS páteře- mírná esovitá skoliosa, prostor L5/S1 je snížený při osteochrondroze, známky mírné def, spondylozy ventro- laterálně v celém rozsahu L páteře I-II.st. SIS přiměřené šíře, místy nerovných kontur, subchondrální zahuštění, vakuovými fenomény. Také mne trápí otoky horních končetin, bolest a slabost v ramenou. Dost často mrtvení prstů. Na magnetické rezonanci mi před pěti lety zjistili poněkud užší páteřní kanál kolem 11mm. Tělo obratle C3 má zřetelně změněný signál, více při pravém okraji. Obdobné změny jsou také na pravostranném okraji oblouku tohoto obratle, objem těchto struktur je mírně zvětšený, jinak podstatnější tvarové změny neprokázány. Podobné odchylky signálu jsou v menším rozsahu patrné v oblasti těl Th2,Th3,při jejich levém okraji, v oblasti Th2 postihují částečně i levostranný pedikl. Ve všech případech se jedná o nehomogenní zvýšení signálu ve všech sekvencích s drobnými asignální okrsky, takže struktura nabývá voštinovitého charakteru. Po k.l. dochází k výraznému, rovněž nehomogennímu sycení. Signál ostatních zachycených kostních struktur v normě. Spondylotické změny mírné, disky mají šíři obvyklou, do páteřního kanálu se podstatně nevyklenují. Rozměry míchy jsou přiměřené, míšní komprese neprokázána, signál tkáně v jednotlivých sekvencích obvyklý, ložiskové změny nezjištěny. Centrální míšní kanálek je jemný, signál likvoru v normě. Užší páteřní kanálek v C úseku bez přesvědčivé sekundární spinální stenosy, mícha intaktní. Popsané ložiskové změny ve struktuře obratlů C3, Th2, Th3 odpovídají hemangiomům, zřetelný je tento proces především v oblasti C3, kde kromě těla postihuje i příčný výběžek vpravo a pravou části oblouku. Intraspinální prostor není deformovaný. Bylo mi řečeno, že nález je v pořádku. Už jsem z toho nešťastná, protože potíže mám a připadám si jako hypochondr. V zaměstnání jsem unavená a ospalá, protože se v noci od bolesti nevyspím. Ráno to trvá než se rozhýbu. Přes den jsem se už naučila za ta léta bolest ignorovat. Poslední dobou mi hodně bolí i klouby na prstech u rukou. Prosím o posouzení. Je mi už trapné jít k lékaři. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Dana

Odpověď odborníka:

Popisované změny nejsou ničím vyjímečné a jsou ve vaší věkové kategorii zcela normálním projevem amortizace nebo chcete-li stárnutí. Baastrup může mít podíl na bolesti , ale obecně platí, že nejčastějším zdrojem bolesti jsou svaly a změny plynoucí z jejich nerovnováhy, přetížení a oslabení. Je to obvykle daň způsobu života , pracovní zátěži, nedostatku pohybu a kompenzačních pohybových aktivit. Závěrem tedy - vaše potíže nelze vysvětlit uvedenými radiologickými nálezy. Samotná pozitivita HLA B27 ještě neznamená, že člověk trpí Bechtěrevovou chorobou, pokud nemá odpovídající známky na RTG.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: