V čem je vůbec problém?

Dobrý den, můj 2,5 letý syn se již od března vleče s neustálým kašlem. Kašel je první dny suchý a dráždivý, hlavně v noci se objevuje v záchvatech i po většinu noci, po několika dnech se změní v produktivní kašel. Týden je klid a pak to samé. A tak jedeme až do dneška. Je bez teplot, ale z nosu mu vytéká stále čirá voda, nikdy ne hustý hlen. Doktorka mu nasadila při prvotních obtížích ATB Cefsil, ovšem ten zabral na týden a pak zase znova kašel. Průdůšky má stále zostřené. Po několika léčení sirupů, psím sádlem, inhalátor atd. a neúspěšně, nám nasadila lékařka Ventolin, který pomáhá okamžitě. Kašel se sice po týdnu stále objevuje, ale je poznat sluchem vykašlávání a noci jsou klidné. Ustála i voda z nosu. Chtěla jsem se zeptat, zda-li je vhodný ventolin a zda to není nějaký silný lék a jak dlouho se musí brát. Připadá mi, že je můj syn jen pokusný králík, do kterého se dávají jen samé léky. Přece by bylo vhodné i vyšetření na alergologii? Lékařka mi řekla, že na toto vyšetření je ještě malý. Anebo není vhodné zkontrolovat i plíce a udělat třeba rtg? Jsem zoufalá, jelikož mi připadá nenormální, abychom 3 měsíce jen prokašlali. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, alergologické, imunologické vyšetření bych doplnila. Ventolin je lék, který průdušky roztahne, způsobí akutné úlevu, ale v podstatě neléčí. Mohlo by se jednat o astma, kdy by bylo vhodné nasadit protizánětlviou léčbu a Ventolin používat pouze při záchvatu kašle, akutní dušnosti. Doplnila bych i ORL vyšetření , k vyloučneí zvětšené nosní mandle.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: