V krku my zůstávají malinkaté kousky potravy .

Dobrý den mám několik let problém , když jím třeba pečivo malinký kousíčky se (ne vždy) zůstávají v krku a to bud na levé nebo na pravé straně .cítím je tam někdy třeba při kýchání je vykašlu jindy prostě povolí sami při polykaní kašlání a podobně. zašel jsem na ušní nosní a dali my na to Emanera navštívil jsem pana doktora ještě několikrát ale odpověď byla pořád stejná mate problém se šťávami které se vám vrací .to trvalo cc 4 roky bez žádného zlepšení .nicméně jsem mezitím chytil nějaký bacil a byl jsem zahliněný a praktický lékař mě doporučil gastrologii tam my zjistili nějaký bacil nasadili antibiotika objevilo se zlepšení po měsíci my bylo řečeno že bacil už nemám ale něco s 12 tírníkem a nasadili po jedné pilulce denně Itopirid ,Emanera ovšem problém s potravou neustal nakonec sem se vraty k Itopirid ,Emanera 3x denně ale problém mám pořad sem už zoufalí tak píšu sem .v krku mě neboli kašel nemám .děkuji za každou radu .

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Pavle. Podle Vašeho textu se postup léčby a vyšetření opíral o předpoklad, že příčinou Vašich potíží je tzv. gastroesofageální reflux. To je sice možné, nicméně popisovaná adekvátní léčba nepřinesla efekt (nález bakterie Helicobacter - předpokládám, že o to se jednalo, bych si dovolil označit za vedlejší věc), proto je třeba hledat příčinu jinde. Rozvahu nad dalším postupem by ale měl učinit ten lékař, který zná nejpodrobněji Váš zdravotní stav a životosprávu, veškeré detaily, které se nemoci týkají (jak potíže začaly, mimo jiné, zda se týkají jen některých jídel...) a má k dispozici výsledky všech dosavadních vyšetření - to by měl být Váš praktický lékař. S ním se tedy poraďte o dalším postupu (otázka vyšetření samotného polykacího aktu, posouzení event. neurologického problému, který by postihoval polykání, otázka ověření refluxu tzv. Ph-metrií, posouzení např. produkce slin aj.) a také medikaci - pokud nepřináší efekt, je na místě zvážit její kompletní vysazení. Přeji Vám, ať se přece jen podaří nález způsob, jak Vám ulevit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: