Vada srdce

Dobrý den, letos mi byla zjištěna vada srdce, chlopení nedomykavost a rozšířená aorta. Za poslední rok jsem se z aktivní sportovkyně dopracovala k tomu, že nemohu vyjít schody, jsem stále unavená, zadýchávám se, apod. V poslední době se k tomu přidává i bolest na hrudi. Již několikrát se mi stalo, že po vyjití několika schodů, či ujetí pár metrů na kole, nemohu popadnout dech, píchá mě na hrudi, je mi na omdlení. Můj kardiolog mi k nemoci nic nesdělil, pouze řešil, že otoky nejsou od srdce. Chtěla bych se zeptat, zda je to normální stav, s kterým se musím smířit, či nikoliv a zda mohu sportovat, bojím se, abych si zbytečně neublížila tím, že se pokusím znovu ve sportu pokračovat, jelikož nyní, když jsem přestala, tak mám pocit, že můj stav se rapidně zhoršuje. Předem moc děkuji za informaci. Zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předpokládám, že se jedná o aortální chlopeň (?) - rozšíření aorty jakoby překračuje na chlopeň a tam působí nedomykavost. U rozšíření aorty i u nedomykavosti se provádí sledování - pravidelné echo kontroly, u rozšíření možná i CT (podle lokalizace). O operaci se rozhoduje, když se začne zhoršovat funkce srdce nebo se aorta rozšíří nad určitou mez. Jelikož Vám to kardiolog nenavrhl, tak to zřejmě ještě nenastalo. Co se týče cvičení, tak to nikdo přesně neví - z pochopitelných důvodů na to lze těžko uspořádat pokusy - a můžeme se opírat jen o domněnky. Při cvičení se zvyšuje systolický tlak - dokonce přímo úměrně tepové frekvenci a též například rychlosti pohybu. Diastolický tlak se tolik nemění nebo může dokonce klesat. Na rozšiřování aorty má tak systolický tlak určitě teoreticky vliv. Znám ale studii o rozšíření břišní aorty, kde cvičení nevadilo. Nakonec - když budete cvičit půl hodiny denně, tak je to jen jedna padesátina z celého dne a nemůže to mít takový vliv. Aortální chlopeň je naproti tomu zatížena zejména diastolickým tlakem (v systole se otvírá a neklade odpor), proto by pohyb neměl být nijak zvlášť škodlivý. Byl bych tedy asi pro abyste zase cvičila, z opatrnosti v nejnižších pásmech (60-75% TFmax). Toto vše říkám s výhradou, že neznám všechny podrobnosti. Ne všechny okolnosti na Vašem případu jsou také jasné. Rozříšení aorty se nijak neprojevuje. Rovněž aortální nedostatečnost bývá němá a postižený má často vysokou výkonnost až do pozdních fází nemoci (tím je vada také záludná a proto se musí sledovat). Je tedy také možné, že jsou Vaše obtíže zčásti psychické a pocit menší výkonnosti může plynout z toho, že jste přestala sportovat.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Články: Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Stává se vám často, že vás...
Pneumonie
Články: Pneumonie
Pneumonie, neboli zápal...
Vysoký krevní tlak u dětí (1. díl)
Články: Vysoký krevní tlak u dětí (1. díl)
Vysoký krevní tlak neboli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: