Vaginalni herpes

dobry den. rada bych se zeptala na par skutecnosti, ze kterych jsem trochu zmatena. Jedna se o informace a hlavne zpusob a riziko prenosu herpes genitalis. Par let pozoruji, ze se mi sem tam (asi tak jednou za rok) vyhodi na genitaliich maly (asi jako barevna spedlikova hlavicka) puchyrek. asi tak na 3 dny. Neboli, nesvedi, nestipe, nebrni a neprovazeji ho zadne vedlejsi priznaky jako unava, horecka atd. zhruba pred rokem odesel muj lekar do duchodu a ja byla nucena vyhledat noveho gynekologa, ktery mi doporucil kompletni STD test. Bohuzel, test byl pozitivni na herpes l a 2. O 1 vim z detstvi, aktivni naposledy asi v 7 letech, o 2 jsem mela jen zdanlive tuseni. zhruba par mesicu pred testem jsem poznala sveho nynejsiho pritele, a protoze jsem alergicka na jakykoliv latex, mame sex bez condoms. Samozrejme, pokud se mi puchyrek vyhodi, striktne jsem abstinovala v sexu. Pro informaci - uzivam pravidelne vzhledem ke svemu veku vitaminove doplnky, piju odvar a uzivam extract z lapacha,(udajne zamezuje ucinne replikaci viru) quercentin, skoricovy, lekoricovy, olivovy a cayensky pepr extrakt, lysin, jednou za dva mesice uzivam koloidni stribro a 33% potravinovy peroxid vodiku (dle navodu) na procisteni organismu od viru a bacterials. Kdyz jsem oznamila priteli vysledky testu, sam od sebe si nechal udelat test. Vysly NEGATIVNI. Jsme spolu vice jak rok. A tady je ma prvni otazka. Bydlim v cizine. Na internetu je moznost si vygooglovat ruzne informace z ruznych vedeckych studii, , lekaru atd. a zjistila jsem, ze mezi zahranicnimi studiemi a ceskymi je rozdil. Jedine v cem se informace shoduji je, ze herpes je infekcni onemocneni a prenasi se pohlavnim stykem (HSV 2). Na druhe strane se informace rozchazi v tom, zda je herpes prenosny i v dobe, kdy clovek nema zadne symtomy, vysev puchyrku. Je mi jasne, ze pokud puchyrky jsou, je nakaza 100%. zahranicni studie varuji, zastrasuji, muj lekar mi neustale tvrdi, ze mam uzivat denna acyclovir, pouzivat kondom atd. i kdyz nemam vysev. pak se doctu, ze kdyz neni vysev, infekcni nejsem, nebo jen velice minimalne. Muj dojem z toho je takovy, ze je to spis tlak farmaceutickeho prumyslu jak prijit k jeste vetsim ziskum, takze vlastne lekari jsou nuceni tvrdit pacientum to co tvrdi. Ale kde je vlastne pravda. jak je potom mozne, ze muj pritel i presto, ze nepouzivame condoms a mame normalni sex, neni nakazen, je negativni. A jakto, ze kdyz jsem nositelem HVS 1, me deti jsem nikdy nenakazila (a to jsem je pusinkovala temer denne). Muzete mi to prosim vysvetlit. Podle meho nazoru, proc je takovy vysoky vyskyt herpes v populaci je jen to, ze lidi vetsinou nevi, ze mohou mit herpes a puchyre zamenuji spise za alergie, take ze nevenuji pozornost a je jim to vlastne jedno, jestli nekoho nakazi a maji sex i v dobe puchyrku. Takze se z tehle nemoci stal strasak ze strany farm. firem a zbytecne se bagatelizuje. Protoze kdyby byl herpes skutecne infekcni pouhym dotem kuze na kuzi, sliznice na sliznici, nesmel by se nikdo dotykat, ci libat atd. A ma druha otazka: je tedy vzhledem ke shora uvedenemu, ze jsem pritele nenakazila proto, ze jednak mame sex pouze, kdyz jsem absolutne "cista, tj. bez symptomu" a take, ze uzivanim podpurnych vitaminu a mineralu udrzuji svuj imunitni system na takove urovni, ze u mne nedochazi k replikaci viru a tedy k vysevu. Podle tabulek mi test vysel jako "very low level" a muj gynekolog mi nedokaze vysvetlit, proc je pritel negativni . dekuji

Odpověď odborníka:

Veškeré vaše obavy jsou naprosto zbytečné. Genitálním herpesem je promořena téměř celá populace, k primoinfekci většinou dojde již při prvním pohlavním styku a vůbec se nemusí nijak projevovat. Záleží na individuálním stavu imunity, zda se člověk nakazí a jak bude infekce u něj probíhat ( časté recidivy, nebo úplně bez projevů). Je to jako s běžnou rýmou - při kontaktu s nemocným se můžete, ale nemusíte nakazit. Přenos je u oparu jen pohlavní cestou, takže děti nakazit nemůžete. Pokud vás neobtěžují časté bolestivé výsevy puchýřů, nemusíte to dále řešit.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: