Vaginální infekce

Dobrý den, mám jen stručný dotaz. Dostala jsem dle nálezu vaginální krém Dalacin. Jestli to správně chápu, jedná se o přípravek na bakterie, nikoli mykozu. Jen se chci zeptat, když jde o druh antibiotik, zda po zavedeni do pochvy nemůže vzniknout následně kvasinková infekce?? Je nutné, aby se případně léčil i partner, i přesto, že používáme kondom a případně, co by měl užívat (mazat). Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Po antibiotiku může nastoupit mykoza Je potřeba zhotovit kultivaci včetně citlivosti mikrobní obraz poševní a dále postupovat podle výsledku dále je nutné dodržovat- 1. Přiměřená intimní hygiena – nedostatečná, ale i přehnaná hygienická péče intimních partií narušuje obranyschopnost poševní sliznice. 2. Používání ideálních mýdel – vyhněte se používání parfémovaných mýdel, koupelí a vložek, které poškozují ochranný kyselý film pokožky. Ta se stane náchylnou na kvasinkové infekce. 3. Správné oblečení – vyvarujte se nošení těsného oblečení, které podporuje prostředí pro vznik vaginální infekce. 4. Volba spodního prádla – nevhodné spodní prádlo, většinou syntetické, vytváří vlhké a teplé prostředí, ve kterém se daří poševní infekci. 5. Použití toalety – utírejte se směrem zpředu od pochvy dozadu. Vyhnete se tak zanesení střevních patogenů do pochvy. 6. Mlsejte s rozumem – vyhněte se přílišné konzumaci sladkostí, které zvyšují hladinu cukru v krvi. Ideální je vyvarovat se i bílého pečiva a většímu množství tvrdých sýrů. 7. Doplňky stravy – preventivní užívání doplňků stravy s probiotickou kulturou, tedy jogurtů a nápojů s probiotickou kulturou, při oslabení, užití antibiotiky, stresu apod. 8. Neškrábat se – zabráníte tím rozšíření poševní mykózy.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: