Valgozita kolenního kloubu

Dobrý den, Dceři, 2 roky, ortoped diagnostikoval valgozitu kolenního kloubu -BM dist 4cm, volné dětské klouby, valgoz. paty. Za půl roku máme jít na kontrolu, jestli se to nezlepší dostaneme jakési botičky. Syn má 4 roky a nohy má taky doX. Rešila jsem to s pediatrem a ten řekl,že je to normální, že se to vývojem spraví. Teď jsem ale po názoru ortopeda dost zmatená. Jak to tedy je? O našem ortopedovi se říka, že je přehnaně "starostlivý" a že radší naordinuje léčbu, než aby něco zanedbal. Jak to tedy je s nohama do x u dětí? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

U dětí kde je vývoj velmi intenzivní se většina těchto vad upravuje růstem, a jistě se k tomu velké výkony neprovádějí, stav se většinou sleduje. Při sledování je třeba zhodnotit délku končetin, stav kýčle, zhodnotit osu kolena a hybniost kolena a tvar hlezenného kloubu a nohy. Myslím, že bych se v pochybnostech obrátil na vašeho ortopeda i dříve než vás obkjednal. Jinak máte možnost tak zv. druhého pohledu, vyšetření, i u jiného dětského ortopeda, což pojišťovna uznává.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: